Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 10. 2017. 17:57 >> 17:26

IN MEMORIAM

Preminuo Hasan Cano Đečević

Umjetnički rukovodilac i koreograf Folkornog ansambla KIC-a ’’Budo Tomović’’ Hasan Cano Đečević, preminuo je u nedjelju, 22. oktobra, od posljedica srčanog udara u Sarajevu gdje je bio na susretu folkloraša veterana.

Mnoge generacije folkoraša je čika Cano, kako su ga mlađi zvali, naučio prvim igračkim koracima, a pamtiće ga kao velikog entuzijastu i zaljubljenika u folklor kojem je nesebično posvetio više od 40 godina života.   

Hasan Cano Đečević rođen je 5. marta 1951. godine u Podgorici.  Po struci je bio diplomirani pravnik. Dio svog radnog vijeka proveo je u Željeznici Crne Gore. Bio je osnivač i nekadašnji rukovodilac KUD-a ’’Željezničar’’, kao i KUD-ova ’’Aluminijum’’ i ’’Ramadan Šarkić’’. Od sezone 2000/01. je bio na  mjestu umjetničkog  rukovodioca i koreografa Folkornog ansambla KIC-a ’’Budo Tomović’’, sa kojim je ovog proljeća obilježio i 70-godišnjicu rada društva. Pod njegovim vođstvom, ovaj ansambl nastupao je u brojnim državama Evrope i svijeta reprezentujući naše folklorno bogatstvo i osvajajući brojne međunarodne nagrade i priznanja na renomiranim takmičenjima. Hasan Cano Đečević je bio inicijator i direktor Međunarodnog festivala folklora djece i mladih ’’Skoči kolo da skočimo’’, direktor Udruženja Folkornih ansambala Crne Gore (UFACG), kao i Nevladinog udruženja ’’Montefolk’’ iz Podgorice.  

Kako se očekuje, tijelo pokojnika trebalo bi večeras da bude prebačeno iz Sarajeva u Podgoricu, a da sahrana bude sjutra na podgoričkom groblju Čepurci.

U srijedu ujutru bi trebalo da u KIC "Budo Tomović" bude održan komemorativni skup povodom njegove iznenadne smrti, saopštili su iz KIC-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније