Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; Objavio: B.V.

03. 10. 2017. 15:20 >> 17:23

GRUPA PROFESORA

Smjena rektorke narušava autonomiju UCG

Grupa od 15 profesora Univerziteta Crne Gore (UCG) protestovala je danas zbog odluke Upravnog odbora (UO) da smijeni rektorku Radmilu Vojvodić, ocjenjujući da je time ugrožena autonomija i integritet Univerziteta.

"Iskazujemo protest zbog nezakonite odluke UO, ugrožavanja autonimije i integriteta Univerziteta id izvršne vlasti, kao i narušavanja ugleda UCG i Crne Gore kao demokratskog društva", navodi se u saopštenju grupe profesora.

Saopštenje su potpisali profesori Ranko Lazović, Goran Barović, Dragan Bogojević, Marija Perović, Živko Andrijašević, Predrag Stanišić, Maja Baćović, Saša Milić, Uglješa Janković, Ivan Vuković, Olivera Komar, Janko Ljumović, Zdravko Krivokapić, Aleksandar Vujović i Vladimir Pešić.

Oni su ocijenili da je Odluka UO donešena suprotno Statutu UCG i bez izjašnjenja Senata kao najvišeg akademoskg tijela koje je, baš kao i izjašnjenje rektora, bilo obazujuće za odlučivanje o razrešenju.

Navodi se da je, kao što je, kako su kazali, svih ovih mjeseci sprovođeno političko nasilje nad najvišom institucijom obrazovanja, tako su i odlukom o smjeni rektora prekršeni pozitivni pravni propisi Univerziteta.

"Bez ijednog argumenta, uz gaženje univerzitetskih vrijednosti i nidopoštovanjem najvišeg akademoskog tijela univerziteta - Senata, izvršen je udar na integritet Univerziteta i sprovedena odmazda nad rektorom", kaže se u saopštenju.

Profesori su ocijenili da je smjena rektora na takav način, nečuvena u demokratskoj praksi, da postaje efemerna u odnosu na krizu upravljanja Univerzitetom koja je izazvana ovakvim gestom.

Oni su kazali da pored toga što je takvim odlučivanjem povrijeđena zakonitost i to preko predstavnika Vlade u UO, uvedena je i praksa koja postoji u nedemokratskim sistemima - "da premijer organizuje i sprovodi smjenu rektora UCG i upravlja na svojevrstan način Univerzitetom".

"Inspiratori i egekutori ovakve politike nijesu svjesni da su pokušavajući da sprovedu odluku o ostanku Više Medicinske škole u Beranama, u stvari pokušali da zaustave realizaciju uspješne i sveobuhvatne reforme, koja je obavljena u skladu sa upustvima Evropske asocijacije univerziteta i evropskim standardima za regulisane meddicinske profesije", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je odlukama UO izazvana kriza upravljanja na Univerzitetu i dovedeno u pitanje stvaranje institucionalnog kapaciteta za sprovođenje reformi.

"Ovo je primjer i drugim institucijama koje pokušavaju da se razvijaju i djeluju u nacionalnom interesu a shodno evropskim vrijednostima", navodi se u saopštenju profesora.

Podrška kolega i sa matičnog fakulteta

I nastavnici i saradnici Fakulteta dramskih umjetnosti smatraju akademskom, građanskom i moralnom dužnošću da, povodom Odluke Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o razrješenju rektorke Univerziteta Crne Gore, daju podršku Radmili Vojvodić u, kako su naveli, istrajnom nastojanju da očuva akademski integritet i autonomiju UCG.

"Kao bliski saradnici i neposredne kolege prof. Vojvodić, svjedočimo njenu dugogodišnju predanost Univerzitetu Crne Gore i posvećenost radikalnim promjenama u cilju unapređenja visokog obrazovanja, u skladu sa nadležnostima Rektora, zakonom i ostalim normativnim aktima. Sveobuhvatna reforma, integracija i internacionalizacija Univerziteta – jasne su i mjerljive aktivnosti koje najbolje govore o rezultatima rektorke u njenom prvom mandatu", navodi se u saopštenju FDU.

Saopštenje su potpisali redovni profesori Angelina Atlagić, Larisa Dašić-Simović, dr Siniša Jelušić, Branislav Mićunović, Stevan Koprivica, Srđan Koljević i Ferid Karajica. Potpisnici su i vanredni profesori Sanja Garić, mr Janko Ljumović, dr Zoran Koprivica, Marija Perović, mr Sehad Čekić i Petar Pejaković. Na spisku potpsnika je još dvadeset saradnika i predavača na FDU.

Oni su pozvali članove Senata UCG da "sačuvaju dostojanstvo akademske profesije u Crnoj Gori" i ostanu pri zaključku kojim je ovo najviše akademsko tijelo UCG obavezalo Vojvodić da bude istrajna u stavu "koji joj se spočitava kao navodni razlog za razrješenje prije isteka mandata".

Podsjećaju da je Senat Univerziteta na sjednicama 2. juna, 12. i 24. jula usvojio zaključke sa istom porukom – "na akreditovani studijski program Visoka medicinska škola studenti mogu biti upisani jedino na Medicinskom fakultetu u Podgorici“ što je, kako navode, profesionalno i moralno obavezalo Vojvodić da djeluje isključivo na tom fonu, bez kompromisa koji, na bilo koji način, ugrožavaju evropski kredibilnu diplomu.
"Čudi nas da kritička oštrica spram bilo koga, u demokratskom društvu, smije biti formalno-pravni razlog odluke o razrješenju – zbog čega, zabrinuti za smjer kojim kreće Univerzitet Crne Gore, pozivamo i Upravni odbor da poništi svoju odluku, kao što je to činio i nekoliko puta dosada", navele su Vojvodićkine kolege.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније