Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

02. 10. 2017. 18:40 >> 20:15
1

BJELICA SAOPŠTIO

UO UCG sjutra će zakonski odlučiti

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore zasjedaće sjutra i o inicijativi za smjenu rektorke odlučivati u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i sa potpunim pravnim utemeljenjima, saopštio je predsjednik UO UCG Duško Bjelica, naglašavajući da ne prejudicira ishod glasanja.

Rektorka Radmila Vojvodić, nakon današnjeg neodržavanja sjednice Senata, kazala je da Upravni odbor ne može donijeti odluku o njenoj smjeni bez mišljenja Senata.

"U skladu sa procedurom propisanom članom 55 Statuta Univerziteta Crne Gore, zakazana je sjednica Upravnog odbora Univerziteta, na kojoj će se razmotriti Inicijativa o razrješenju rektorke Univerziteta prof. Radmile Vojvodić i donijeti odluka. Procedura propisana navedenim članom podrazumijeva izjašnjenje rektorke. Kao što je poznato,  rektorka je i putem medija upoznala širu javnost sa svojim mišljenjem o Inicijativi i na navedeni način dala izjašnjenje", saopštio je Bjelica.

On pojašnjava da je članom 55 stav 4 Statuta Univerziteta, propisano da se o ovoj inicijativi izjašnjava Senat Univerziteta, ali da ta sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

"Imajući u vidu činjenicu da je sjednica Senata bila zakazana, i da su članovi ovog organa imali mogućnost da pristupe sjednici i izjasne se o Inicijativi, što nijesu učinili, stekli su se uslovi da se zakaže sjednica Upravnog odbora Univerziteta, koji će u punom kapacitetu donijeti odluku po predloženoj inicijativi", tvrdi Bjelica.

Predsjednik UO UCG dalje navodi da, s obzirom da je članom 24 Statuta UCG propisano da Upravni odbor Univerziteta bira i razrješava rektora, a uzimajući u obzir prethodno sprovedenu  proceduru, u skladu sa Statutom, nema sumnje da su se stekli uslovi da Upravni odbor zasijeda i odluči o predloženom dnevnom redu.

"Nema mjesta pravnom tumačenju u kome bi se prioritet davao izjašnjenju Senata, s obzirom da je nadležnost Upravnog odbora jasno propisana, a prethodno je ispoštovana Statutom propisana procedura. U suprotnom, stvorili bi se uslovi da rektor neodređen broj puta može zakazivati sjednicu ukoliko se kvorum za održavanje ne bi postigao, što bi vodilo neopravdanom odugovlačenju postupka, odnosno zloupotrebi prava propisanih Statutom", navodi Bjelica.

On podsjeća da je inicijativu o razrješenju Vojvodić podržalo 12 članova Upravnog odbora, pri čemu je, kako navodi, od posebnog značaja podrška koju su Inicijativi dali predstavnici i Studentskog parlamenta. On dodaje da činjenica da Senat, koji je zakazala rektorka, nije imao potreban kvorum, dovoljno govori i o mišljenju tog akademskog tijela po ovom pitanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније