Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2017. 11:36 >> 13:07
8

SMJENA REKTORKE

Senat bez kvoruma, sjutra UO

Sjednica Senata Univerziteta Crne Gore (UCG), odgođena je za petak, jer danas nije bilo kvoruma. Ni predstavnici studenata u Senatu, nijesu se danas pojavili na sjednici i na taj način, kako navode saopštili stav o smjeni rektorke Radmile Vojvodić. Za sjutra je zakazana sjednica Upravnog odbora, koji kako poručuje Vojvodić, ne može donijeti odluku o njenoj smjeni bez mišljenja Senata.

Mediji prenose da će sjednica Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) na kojoj će biti raspravljano o razrješenju rektorke Radmile Vojvodić biti održan sjutra.

Senatori bi trebalo da daju mišljenje o inicijativi za smjenu rektorke, ali bez obzira kakvo to mišljenje bude - pozitivno ili negativno UO samostalno odlučuje. Mišljenje Senata nema pravno dejstvo, što je regulisano statutom UCG, ali kako je saopšteno iz UCG, Upravni odbor bez tog mišljenja ne može da odlučuje.

Iz UCG međutim saopštavaju da prema Statutu, Upravni odbor tek nakon dobijanja izjašnjenja Senata može odlučivati o statusu rektora.

"Upravni odbor jedino može samostalno odlučivati o razrješenju rektora, ukoliko rektor odbija, odnosno mimo takozvanog propisanog "razumnog roka" ne zakaže sjednicu Senata. Budući da je sjednica Upravnog odbora zakazana za sjutra na kojoj je jedina tačka dnevnog reda razrješenje rektora jasno je da je bilo kakvo odlučivanje na njoj bez stava Senata nestatutarno i nezakonito", poručuju iz UCG.

Studenti: Rektorka nam narušavala autonomiju

Predstavnici studenata u Senatu Univerziteta Crne Gore kažu da su brojni razlozi, zbog kojih nijesu došli na današnju sjednicu.

Kažu da rektorka Radmila Vojvodić nije htjela da čuje njihove argumente u pogledu upisa na studijski program Visoka medicinska škola u Beranama. Prijedlog koji su dostavili UO UCG bio je, kako ističu u interesu studenata.

“Takođe, i u medijskim nastupima, od strane rektora UCG, stav Studentskog parlamenta UCG bio je predmet omalovažavanja, a naši predstavnici bez ikakvog osnova – na udaru neargumentovanih kritika”, navodi se u saopštenju predstavnika studenata.

Netačni su, kažu i navodi iz zvaničnog saopštenja sa sjednice Senata UCG održane 20. septembra da nije bilo primjedbi na prijedlog radne grupe u pogledu organizacije nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola.

“Od predsjednika Senata, odnosno rektora UCG, javnost obmanuta da primjedbi na prijedlog radne grupe nije bilo, te da je isti usvojen na sjednici najvišeg akademskog tijela”, poručuju studenti. Kažu i da je rektorka narušila autonomiju Studentskog parlamenta.

“Rektorka je pokušao da u posljednjem trenutku, umjesto delegiranog i od strane Parlamenta ovlašćenog, odredi drugog predstavnika koji će 1. septembra, prisustovati potpisivanju dokumenta Magna Charta Univerzitatum u Pečuju. Zbog grubog kršenja Statuta UCG od strane rektora, Skupština Studentskog parlamenta koju čine predstavnici 19 fakulteta, na redovnom zasjedanju usvojila je zaključak da je potrebno spriječiti sve pokušaje uplitanja u djelatnost naše organizacije, uz jednoglasnu saglasnost da je neophodno sačuvati autonomnost studentskog organizovanja”, poručuju studenti.

Stavovi i izjašnjenja Studentskog parlamenta kako na nivou nadležnih tijela, bili su kažu, predmet neopravdanih kritika rektorke.
Ističu i da na konkretna pitanja nijesu dobili odgovore, već saopštenje koje je trebalo da obmane javnost.

“Istupi rektora i medijska polemika umjesto akademske rasprave na nivou nadležnih tijela nanijeli su veliku štetu najstarijoj i vodećoj ustanovi visokog obrazovanja u našoj državi, a umjesto redovne komunikacije i diskusije sa rektorom o brojnim aktuelnim pitanjima, bili smo svjedoci pokušaja da se utiče na naš rad i u posljednjem trenutku mijenja delegirani predstavnik na važnom događaju”, stoji u saopštenju Studentskog parlamenta

Navode i da su to samo neki od razloga, a koji su ih opredijelili da nepojavljivanjem na sjednici iznesu svoj stav o razrješenju rektora Univerziteta Crne Gore”.

“Svako ko je bio ili će biti na poziciji rektora Univerziteta Crne Gore treba da zna da su studenti osnov njegovog postojanja, te da se rektor ne može izdići iznad studentskih prava, interesa i autonomije”, zaključuje se u saopštenju predstavnika studenata u Senatu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније