Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

13. 09. 2017. 17:32 >> 17:13
1

CETINJE

Utvrđuje se odgovornost za izliveni mazut

Nakon poziva građana da se na lokaciji Ponor na Cetinju izlila veća količina mazuta, nadležne službe Prijestonice odmah su izašle na teren i pokrenule aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, saopšteno je iz cetinjske opštine. Prijestonica će pokrenuti krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi se utvrdio počinilac ovog djela, jer, kako se navodi, postoji sumnja da je materija preko slobodnih šahtova mogla biti unijeta u kanalizacioni sistem.

Na teren su, kako se navodi u saopštenju, izašli predstavnici Komunalne policije, Sekretarijata za održivi razvoj i infrastrukturu Prijestonice Cetinje i Vodovoda i kanalizacije Cetinje, koji su sačinili zabilješku o stanju viđenom na terenu, nakon čega je pozvana Ekološka inspekcija da se izvrši inspekcijski uviđaj.

"Ekološka inspekcija je utvrdila da se radi o većoj količini, pretpostavlja se mazuta, a nakon analiza precizno će se znati o kojoj materiji je riječ. Takođe, Ekološka inspekcija je obišla moguće ispustivače ove materije i utvrdila da materija u kanalizacioni sistem nije mogla doći iz kotlarnice zgrade Prijestonice, Doma zdravlja i Bolnice koji su istom sistemu. U toku je obilazak ostalih kotlarnica sa teritorije Prijestonice u cilju uzimanja i tih uzorka", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da će uzorci koje je uzela ekološka inspekcija uputiti u Centar za ekotoksikologiju u Podgorici i utvrdiće se vrsta izlivene materije. 

"Takođe, na terenu oko Ponora je i ovlašćena firma koja je uzorkovala izlivenu materiju i pristupila hitnoj sanaciji obzirom da se radi o većoj površini u okolini sve u cilju zaštite životne sredine i zdravlja ljudi od izlivene materije. Prijestonica Cetinje će pokrenuti krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi se utvrdio počinilac ovog djela, jer postoji sumnja da je materija preko slobodnih šahtova mogla biti unijeta u kanalizacioni sistem", navodi se u saopštenju.

Takođe, Prijestonica Cetinje najoštrije osuđuje "ovaj vandalski i nerazuman čin" prema prirodi i životnoj sredini i zahtijeva od nadležnih državnih organa da pronađu počinioce i kazne ih, jer se radi o aktivnosti koja ne smije proći nekažnjeno.

URA: Mazut iz zgrade Opštine se razlio po imanjima i dvorištima

Iz cetinjskog Odbora GP URA najoštrije je osudio "skandalozan postupak ispuštanja toksičnih i kancerogenih supstanci" i pozvao na direktnu odgovornost onih koji su "svojim činjenjem ugrozili zdravlje građana u naseljima Podgranica i Donje polje, ali i dugoročno devastirali taj prostor".

Po njihovom mišljenju, hitnije od utvrđivanja odgovornosti je sprječavanje širenja ovih supstanci kako bi građani bili bezbjedni.

"Nesavjesnim ispuštanjem teško loživog ulja - mazuta ugrozili su zdravlje građana i dugoročno devastirali prostor", kazao je predstavnik cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Savo Lakićević.

Lakćević ističe da su "umjesto početka radova na sanaciji ponora koji se najavljuju gotovo pred svake izbore, juče direktno iz zgrade Opštine, putem kanalizacionih cijevi, dobili pošiljku u vidu teško loživog ulja - mazuta koje se razlilo po imanjima i dvorištima oko crne ekološke tačke Prijestonice".

DPS: Nove manipulacije cetinjske URE

GP URA na perfidan način želi da optuži lokalnu upravu za ekološki incident, u još jednom pokušaju sakupljanja jeftinih političkih poena, poručii su iz cetinjskog Odbora DPS-a ocjenjujući da URA, "po svom starom običaju, podmeću, izmišljaju i pokušavaju da manipulišu građanima Cetinja..

"Ako ste dobro pročitali saopštenje gradske uprave, prema nalazima Ekološke inspekcije materija koja se izlila u Ponor nije mogla doći iz zgrade Prijestonice, a sumnja se da je ta materija, kroz šahte, namjerno unijeta u kanalizacioni sistem! Zato pitamo članove pokreta URA da li je slučajnost što se baš u trenutku početka radova na sanaciji višedecenijskog ekološkog problema – cetinjskog ponora, kroz kanalizacioni sistem u njega izlio mazut? Da li je slučajnost što su se istovremeno na Ponoru pojavili članovi Ure sa fotoaparatima i unaprijed optužili Prijestonicu za ispuštanje mazuta", navodi se u reagovanju DPS-a i konstatuje da je slučajnost velika da bi bila istina.

Iz DPS-a poručuju da URA "ponovo puca u prazno". Dodaju kako znaju da članovima pokreta URA smetaju radovi na sanaciji odlagališta "Vrtijeljka", vrijedni skoro dva miliona eura.

"Znamo da vam smeta što smo za njenu sanaciju obezbijedili bespovratna finansijska sredstva iz Evropske unije. Znamo da vam smetaju rekonstruisane gotovo sve gradske ulice sa izgrađenom novom kanalizacionom mrežom – što je i bio preduslov da se započnu radovi na sanaciji Ponora. I ovoga puta ste pokazali da vam nije stalo do zaštite životne sredine već vam ponovo smeta što smo upravo mi, nakon svih ovih radova, stvorili uslove i započeli sanaciju Ponora, čime ćemo riješiti probleme koje su decenijama imali stanovnici Podgranice i Donjeg Polja", navodi se na kraju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније