Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 08. 2017. 08:44   >>  08:14

TEST ZA SAMOSTALNI OPSTANAK

Mečići iz Brestice uskoro u divljini

Dva mladunčeta mrkog medvjeda, nazvani Maša i Brundo, koji su u maju upućeni u rehabilitacioni centar u Grčkoj kako bi se pripremili za povratak u divljinu, uspješno prolaze plan rehabilitacije i za nekoliko sedmica biće „prepušteni sami sebi“, odnosno ući će u proces takozvanog podivljavanja.

“Oporavak ide željenim tokom. Predviđeno je da za nekoliko nedjelja uslijedi naredna faza rehabilitacije, u okviru koje bi medvjedići boravili sami na većem prostranstvu, a što bi im omogućilo da postanu divlji i samostalni za boravak u prirodi”, kazali su Pobjedi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Maša i Brundo, nakon što su početkom godine pronađeni u Bresticama nadomak Nikšića, i čija je majka, kako se vjeruje ubijena, pripitomljeni su nakon što su proveli 20 dana kod porodice koja ih je našla.

Pošto su, potom, premješteni u Prihvatilištu za oporavak divljih životinja blizu Podgorice, utvrđeno je da nema uslova da se tu rehabilituju i onda vrate u svoje stanište, zbog čega su nadležni stupili u kontakt sa specijalizovanim rehabilitacionim centrom „Arcturos“ u Grčkoj.

Oni su pristali da preuzmu mečiće i pokušaju da ih „podivljaju” kako bi mogli biti vraćeni tamo gdje pripadaju, bez bojazni za opstanak.

U Ministarstvu ne znaju koliko će mladunci još morati da ostanu u Grčkoj, ali ističu da sa ostalim relevantnim državnim institucijama rade sve da se vrate u prirodu gdje im je prirodno stanište.

“Nadamo se i da će to biti izvjesno nakon završetka procesa rehabilitacije”, kazali su oni.

Još jedan medvjedić u prihvatilištu kod Podgorice

Nakon Maše i Brunda u Prihvatilište Miljana Miličkovića dospio je još jedan medvjedić, ali u Ministarstvu još nijesu našli adekvatno rješenje za njegovo zbrinjavanje.

“Na osnovu izvršenog inspekcijskog pregleda konstatovano je da se u prihvatilištu u selu Blizna nalazi mladunče mrkog medvjeda. U saradnji sa drugim relevantnim državnim institucijama, mi sa aspekta svoje nadležnosti radimo na pronalaženju najprihvatljivijeg i najpovoljnijeg rješenja za njegovo zbrinjavanje, shodno važećim zakonskim propisima u Crnoj Gori”, naveli su oni u odgovoru na pitanja Pobjede o sudbini ovog mladunčeta mrkog medvjeda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније