Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

08. 08. 2017. 18:44 >> 18:25
1

MULIĆ ODGOVARA URI

Neosnovane i politički motivisane tvrdnje

Tvrdnje Građanskog pokreta URA neosnovane su i politički motivisane, ocijenio je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Mirsad Mulić, navodeći da nema nikakvih činjenica koje bi potkrijepile zahtjev za podnošenjem njegove ostavke.

Potpredsjednik URA-e, Neđeljko Rudović je ranije danas ocijenio da je nesnalaženje Direktorata za vanredne situacije MUP-a prilikom požara u Boki Kotorskoj neprihvatljivo, i pozvao Mulića da podnese ostavku.

Mulić je u reagovanju naveo da je URA iznijela danas niz neosnovanih tvrdnji prema kojima se navodno Direktorat „nije snašao“ u borbi sa nedavnim požarima.

“URA nije ponudila nijedan dokaz za iznijete tvrdnje, te stoga iste ocjenjujem politički motivisanim i očigledno inspirisanim namjerom devalviranja i minimiziranja svega što je država uradila u zaštiti od posljedica od više od 1.300 požara koji su tokom jula i početkom avgusta zahvatili Crnu Goru”, saopštio je Mulić.

Prema njegovim riječima, više je nego jasno da je ovaj politički čin motivisan namjerom da se sistem zaštite i spašavanja predstavi nefunkcionalnim i njegovi subjekti na državnom nivou nesposobnim, a sve zarad malo političkih poena što će građani svakako prepoznati. “Ipak, realnost je potpuno drugačija”.

Mulić je naveo da Rudović, koji je dobar dio karijere proveo u novinarstvu, za sada sa, kako je ocijenio, više uspjeha nego u politici, zna što su tvrdnje i koliko je dug put od tvrdnje do dokazane činjenice. 

“Prema tome, Rudović treba da ponudi činjenice. Ni za jednu od iznijetih tvrdnji nije ponuđen dokaz kao potvrda nečega što bi bila nesporna činjenica”, smatra Mulić.

Kako je kazao, ono što je najvažnije jeste da u više od 1.300 požara niko nije povrijeđen ili stradao, infrastruktura nije oštećena, osim što je izgorio jedan manji objekat, a bila je samo jedna evakuacija koja je besprijekorno izvedena. 

Mulić je naveo da za svoj rad odgovara ministru unutrašnjih poslova i Vladi Crne Gore.

On, kako je rekao, odgovorno tvrdi da su avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a kojima upravljaju četiri pilota (tri u stalnom radnom odnosu i jedan po ugovoru) uvijek djelovali u skladu sa zahtjevima lokalnih službi zaštite i spašavanja kada su za to bili ispunjeni meteorološki i drugi uslovi za bezbjedan let. “I to je jedina istina”.

“Što se tiče formiranja jedinica civilne zaštite, podsjećam gospodu iz URE da bi bilo dobro da u ovakvim situacijama pročitaju Zakon koji tretira ovu problematiku”, saopštio je Mulić.

Kako je rekao, početkom primjene izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spašavanju od 01. jula stvorena je kvalitetnija normativna osnova za formiranje jedinica civilne zaštite, za čije organizovanje je potrebno da se stvori niz preduslova u budućem vremenu.

Mulić je naveo da su na Luštici bili svi - službe zaštite i spašavanja sa kojima Direktorat uvijek ima korektnu saradnju, Uprava policije, Vojska Crne Gore, Uprava pomorske sigurnosti, Lučka kapetanija, građani, dobrovoljna društva i međunarodna pomoć. 

“Usvojivši Informaciju o požarima, Vlada Crne Gore je ocijenila da je sistem adekvatno odreagovao i da se mora uraditi analiza koja će pokazati eventualne propuste i ocijeniti da li je postojeći organizacioni model izvršavanja poslova zaštite i spašavanja adekvatan”, saopštio je Mulić.

On je kazao da je iz svega navedenog jasno da nema nikakvih činjenica koje bi potkrijepile zahtjev za podnošenje ostavke, osim, kako je ocijenio, politikantskih tvrdnji.

“Obavještavam javnost da više neću davati odgovore na političke ocjene rada Direktorata za vanredne situacije, već da ću nastaviti da radim svoj posao u interesu građana”, naveo je Mulić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније