Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: rtcg.me [ Autor: I. P. ]

06. 08. 2020. 08:38 >> 16:09

MULIĆ ZA TVCG

Požarna sezona stabilna i ispod prosjeka

Od 1. juna do 29. jula imali smo stabilnu požarnu sezonu u Crnoj Gori koja je, statistički gledano, bila ispod prosjeka, saopštio je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić.


On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštio da je požarna sezona u našoj zemlji mirna, ukoliko je poredimo sa 2017. godinom, kada je tokom jula i avgusta zabilježeno 3.125 požara na otvorenom.

"Ako saberemo sve što se dešavalo od 1. juna do 29. jula, možemo reći da smo imali stabinu požarnu sezonu, koja je, statistički gledano, bila ispod prosjeka do 29. jula. Od tog dana pa do 4. avgusta situacija se mijenja. Ona je bila pod kontrolom, ali na momente veoma složena i dramatična", rekao je Mulić.

Saopštio je da je od 29. jula do 4. avgusta ove godine u Crnoj Gori registrovan 341 požar.

"Mnogi su bili samo evidencija, ali je bilo i onih koji su zahtijevali angažovanje većih resursa", rekao je Mulić.

Podsjetio je na ekstremne požare od prije tri godine: "Ovo je prosječna požarna sezona, kad je uporedimo sa 2017, kada je u julu i avgustu bilo 3.125 požara na otvoreno. Dakle, jasno je da imamo mirnu požarnu sezonu".  

Mulić je rekao da su skladu sa najavama Zavoda za hidrometeorologiju Crne Gore uputli građanima apel da budu revnosni prema preporukama i mjerama koje su u sitemu zaštite.

"I u najvećem dijelu su građani bili revnosni prema preporukama, manji broj njih je bio neodgovoaran, zbog čega smo imali ove požare", rekao je Mulić.

Svi požari koje smo imali ove sezone, kaže on, pokazali su da sistem zatštite i spasavanja funkconišu u punom kapacitetu, počev od najava Zavoda za hidrometeorologiju, uključivanja službi zaštite i spasavanja, kapaciteta države pa sve do vojske, sa kojom, kako je rekao, imaju odličnu sezonu.

Rekao je da ih vrijeme izbijanja požara, koji se dešavaju kada je jak vjetar koji parališe resurse iz vazduha, navodi na zaključak da uzrok ljudski faktor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније