Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

04. 08. 2017. 19:12 >> 18:43

DAN OPŠTINE

Bajagić: Opština Plužine nema dugova

Plužine su jedina opština na sjeveru Crne Gore koja nije korisnik Egalizacionog fonda, nema podršku Vlade, niti odgovoran odnos institucija i preduzeća čiji je većinski vlasnik država, saopštio je njen predsjednik, Mijuško Bajagić.

On je na svečanoj sjednici Skupštine povodom Dana oslobođenja, kojoj je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, rekao da, upkos tome, Opština nema neizmirenih obaveza, a više od polovine budžeta ulaže u razvoj infrastrukture.

Bajagić je rekao da je u posljednjih pet godina Direkcija javnih radova opredijelila sredstva i asfaltirala ukupno 12 kilometara saobraćajnica.

On je dodao da je Direkcija prošle godine asfaltirala 1,5 kilometara puta, dok je u ovoj planirano asfaltiranje jednog kilometra.

„U vremenu sada višegodišnje krize i ograničenog budžeta uspiijevamo da rješavamo prioritetne probleme iz nadležnosti lokalne samouprave. Naši planovi za obezbijeđenje boljih uslova za život stanovništva bili su realni i usklađeni sa mogućnostima i opredjeljenjem da štedimo i namjenski trošimo sredstva“, rekao je Bajagić.

Prema njegovim riječima, Dan Opštine se obilježava u uslovima opšte ekonomske krize, koja je značajno usporila razvoj u Crnoj Gori i na lokalnom nivou.

Bajagić je precizirao da je u Plužinama u posljednjih 15 godina više od hiljadu zaposlenih ostalo bez posla, a lokalna uprava nije mogla, niti je to njena nadležnost, da utiče na rad preduzeća.

„Od nekada desetak uspješnih preduzeća, sada radi jedino hidroelektrana (HE) Piva. Sve to uticalo je da se smanji i broj stanovnika u opštini Plužine“, ocijenio je Bajagić.

Kao poseban višedecenijski problem, on je naveo odnos Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prema Opštini.

Bajagić je podsjetio na potpisani ugovor iz 2010. godine, koji je proistekao iz sporazuma iz 1975. godine, kojim su precizirane obaveze nastale po osnovu izgradnje HE i potapanja teritorije Opštine.

Krajnji rok za realizaciju tih obaveza bio je decembar 2014. godine, a do sada je realizovano svega oko 20 odsto ugovorenog.

„Neispunjene obaveze odnose se, uglavnom, na izgradnju infrastrukturnih objekata u izmještenom opštinskom centru, jer je prethodni potopljen akumulacijom. EPCG ne može da realizuje tender za izgradnju saobraćajnice za četiri godine i vjerujem da to neće“, rekao je Bajagić.

EPCG, kako tvrdi, ne poštuje ni zakonsku obavezu da obavlja poribljavanje jezera, što prouzrokuje nestanak ribljeg fonda.

„Neispunjene obaveze ograničavaju i usporavaju razvoj Opštine, a jedino izgrdnjom preostalih infrastrukturnih objekata, prije svega saobraćajnica i kolektora za prečišćavanje otapdnih voda, stvoriće se uslovi za dugoročni planski razvoj“, rekao je Bajagić.

On je podsjetio da je lokalna uprava pokušavala da obezbijedi povoljnosti za ulaganja, ali da te podsticajne mjere nijesu dovoljne da bi se privukli investitori, jer to može da učini samo država i obezbijedi ulaganja za razvoj sjevera Crne Gore.

Uprkos teškoćama, kako je ocijenio Bajagić, Plužine obnavljaju i grade novu infrastrukturu i dobijaju nove sadržaje.

Bajagić je naveo da je kapitalni dio budžeta u najvećem dijelu usmjeravan za asfaltiranje i poboljšanje uslova života i zadržavanje stanovništva na ruralnom području.

Prema riječima Bajagića, Opština je od 2005. godine oslobodila plaćanja poreza pojedince na seoskom području.

On je rekao i da je Opština postavila 30 solarnih panela za domaćistvima na katunima, nastavila sa poboljšanjem vodosnabdijevanja u selima i podigla turističku ponudu.

Vujanović je kazao da je zadovoljan što se u Plužinama iz godine u godinu bolje živi i što se bolje iskorišćavaju resursi.

„Uvjeren sam da će se, u saradnji sa Vladom i nadležnima, kvalitet života u Plužinama unaprijeđivati, o čemu ćemo moći svi da posvjedočimo“, rekao je Vujanović.

Na pitanje kako komentariše optužbe lokalne uprave na odnos države i Vlade prema Plužinama, Vujanović je kazao da je to shvatio kao poziv za kvalitetniju saradnju i intenzivniji kontakt, za bolje korišćenje mogućnosti Opštine.

“Ubijeđen sam i da će EPCG imati razumijevanja i da će ispuniti ugovorene obaveze, kako bi kroz obostrani kontakt iskoristiti resurse ovog prostora“, zaključio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније