Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Slobodan Doknić [ TCVG ]

20. 01. 2024. 19:52 >> 20:31
1

opasna dionica

Put Plužine - Šćepan Polje već 50 godina bez upotrebne dozvole

Sa snijegom ili bez njega , put od Plužina do Šćepan Polja predstavlja jednu od najrizičnijih dionica u Crnoj Gori. Tome svjedoče i putari, koji se svakog dana susreću sa različitim izazovima na ovom putu. Građen za potrebe brane na Mratinju put još uvijek nije dobio upotrebnu dozvolu....

Napravljen prije više od 50 godina, put od Plužina ka Šćepan Polju i danas izaziva jezu kod učesnika u saobraćaju.

"Ovaj put je građen 70-ih godina za potrebe HE Piva i od tada do sada nikada nije dobio upotrebnu dozvolu", kazao je Dušan Tijanić iz firme Crna Gora put.

Bez upotrebne dozvole i dalje, a za putare pune ruke posla, pogotovo u zimskim uslovima. Izazovno je svakog dana, a odrona ima na svakom kilometru.

"Nekada se desi da na 26 km od PŽ do Šćepan Polja ne možemo da dođemo ni po nekoliko sati jer bukvalno je na nekih par stotina metara je neki odron", ističe Tijanić.

U kanjonu ima veliki broj nezaštićenih kamenih kosina, pa nerijetko i čišćenje odrona predstavlja opasnost po život.

"Parkirali na proširenje, izašli da maknemo odron ono je po krovu palo kamenje. Veliki su preletjeli preko, pali su u jezero, a ovi su pali na krov, slomili, ulubili. Imalo je situacija da se slomi šoferšabna, a mi bili u autu", priča Siniša Glomazić iz kompanije Crna Gora put.

Tijanić se prisjeća da se dešavalo da dođe i do pretrpavanja mašina.

"Prilikom obilaska ovog puta susrećemo se i sa učesnicima u saobraćaju koji probiju gumu ili oštete vozilo. Tu stanemo i pomognemo koliko je u našoj mogućnosti. I molio bih ovim putem sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju", priča Tijanić.

Od Plužina do Šćepan Polja ukupno ima 57 tunela, ukupne dužine 5,7 kilometara. Od toga je 4,5 km nezaštićeno.

"Dosta problema imamo tokom zime prilikom niskih temperature kada se formira veliki broj ledenica u tunelima koji nijesu obloženi i mi onda moramo svaki dan da idem oi da obijamo te ledenice. A te ledenice nam stvaraju i probleme na samome kolovozu", istakao je on.

Svaki ulazak u kanjon putari kažu donese novo iskustvo. A kamene litice sa jedne i jezero sa druge strane čine ovu dionicu jednom od najopasnijih u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније