Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Дарко Булатовић [ TVCG ]

07. 12. 2023. 06:50 >> 06:50
1

VLADA MOŽE POMOĆI

Žabljak i Plužine možda bez milion eura od ekonomskog državljanstva

Opštine Žabljak i Plužine mogle bi da ostanu bez milion eura od ekonomskog državljanstva. Za razliku od ostalih opština sa sjevera, te dvije - imaju rok da novac za infrastrukturne projekte utroše isključivo do kraja godine, što je, tvrde tamošnji čelnici, nemoguće zbog kratke građevinske sezone i žalbi na tendere koji su usporile realizaciju projekata. Problem bi mogla riješiti Vlada.

Vijest da će dobiti milion eura za infrastrukturne projekte u opštinama Žabljak i Plužine dočekali su raširenih ruku. No, ispostaviće se da su ugovor potpisan sredinom jula, kratka građevinska sezona i obaveza da se novac potorši do kraja godine, brzo ugasili euforiju. kako sada stvari stoje, Žabljačani će ostati bez nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

"Uprkos svim ovim otežavajućim okolnostima i procedurama mi smo uspjeli da pripremimo četiri tendera... Rekonstrukciju puta preko Macanske poljane i sela Pitomine u dužini od 4 km, izgradnju novog vodovodoa, rekonstrukciju sportskih terena i izgradnju gradskog parka. Park smo završili ali ostale nismo ni započeli jer smo ušli u žalbene postupke", kazao je predsjdnik opštine Žabljak Radoš Žugić.  

Situaciju je zakomplikovala i odluka Vlade da za razliku od ostalih opština sa sjevera, kojima je milion eura od ekonomskog državljasntav uplaćen na poseban podračun, novcem za opštine Žabljak, Plužine i Pljevlja raspolaže Uprava za kapitalne projekte.

"Zakon je jasan. Sredstva koja su iz stavke za lokalnu insfrastrukturu se moraju potršiti u toj tekućoj godini, do 31. decembra. Znači mi ne možemo to ankesrati za sljedeću godinu. To može jedino zaključkom Vlade", kazao je direktor Uprave za kapitalne projekte Esmin Bećović.

Pitanje: Smatrate li Vi lično da bi to bilo korektno prema građanima tih opština?

Odgovor: Mislim da bi bilo korektno da se ta sredstva ne vraćaju u budžet nego i da se potroše i u narednoj godini. Ali nije do mene da donosim zaključke Vlade.

Sve oči su sada uprte u Vladu. Žugić očekuje brzu rekaciju.

"Mi se nadamo da se može naći neki zakonski okvir koji će nam dati da aneksom ugovora prolongiramo rok za izvršenje radova barem do 1. 7. naredne godine jer se, ponavljam, radi o značajnim projektima koji će umnogome promijeniti sliku našeg grada", rekao je Žugić.

Bećović smatra da su opštine ipak mogle efikasnije realizaovti projekte i zaključuje da je ovo opomena svim lokalnim upravama da ubuduće vode računa o realizaciji kapitalnih projekata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније