Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 07. 2017. 08:18 >> 09:07
4

ČOBELJIĆ REAGOVAO

Nemojte da unižavate vojnike

Direktorat za ljudske resurse trebalo bi da brine o ljudskim resursima, a ne da ih degradira, unižava i obespravljuje, saopštio je predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), Nenad Čobeljić.

 

On je reagovao na izjavu direktora Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane, Mihaila Volkova koji je rekao da su u slučaju otpuštanja 30 vojnika uradili sve po zakonu, te da zapošljavaju samo najbolje.

Čobeljić smatra da bi Volkov trebalo da obezbijedi poštovanja prava zaposlenih propisanih zakonom, a ne, kako je rekao, da radi suprotno tome.

"Upravo je taj Direktorat najodgovorniji za milionske štete nanijete Vojsci, Ministarstvu odbrane i zaposlenima, ali bez odgovornosti. Kada su birali kadar ovdje se nisu potrudili da 'ostanu samo najbolji'. Građani i građanke Crne Gore neće nikada dobiti konkretan odgovor od ministra odbrane i njegovog direktora za ljudske resurse o razlozima zbog kojih za 30 vojnika po ugovoru prestaje služba. Da ministar i Volkov poštuju građane oni bi im saopštili razloge", kazao je Čobeljić.

Od nekoga ko ne poštuje građane, navodi Čobeljić, ne može se očekivati da poštuje ni vojnike i njihove pretpostavljene komandire i komandante.

"Oni siguran sam ne poštuju ni sebe, a to dokazuje izjava Mihaila Volkova, koji kaže: 'Upravljanje ljudskim resursima je u nadležnosti Ministarstva odbrane, ako je neko predložen na mišljenje da je dobar, opet smatramo da treba produžiti onima koji su najbolji. Smatramo da u Vojsci ima mjesta za najbolje'. Poslije ovako umne izjave Volkov je trebalo da pokaže prisutnim medijima-novinarima kriterijume za izbor 'najboljih' i rang listu izvršenog izbora na kojoj je trideset otpuštenih vojnika na začelju te rang liste. Siguran sam da će mu tu rang listu i kriterijume tražiti Vrhovni državni tužilac pa neka je pripremi", kazao je Čobeljić.

Prvi čovjek SOVCG kaže da radi građana žele da podsjete da u Vojsci Crne Gore postoji precizno uređen sistem i kriterijumi ocjenjivanja pripadnika Vojske po brojnim segmentima i da su na osnovu tih ocjena i kriterijuma komandanti i Načelnik Generalštaba tražili produženje ugovora pomenutim vojnicima.

"Možda Volkov i ministar Predrag Bošković ne vjeruju u kompetentnost oficirskog kadra da ocjenjuje svoje potčinjene vojnike pa su njih dvojica, 'u interesu Crne Gore i u interesu podmlađivanja Vojske'’, primijenili te njihove tajne kriterijume. Pošto prognani vojnici u prosjeku ne prelaze 24 godine, a teži se podmlađivanju Vojske, vjerovatno će se novih 54 plus novih 30 na mjesto prognanih, primati direktno iz školskih i predškolskih ustanova. Izjava Volkova medijima o konkursu za prijem novih 54 vojnika po ugovoru i prekidu ugovora za ovih 30 vojnika koja glasi: 'Radi se o potpuno drugim formacijskim mjestima, tako da ne vidim vezu', isti je dobro primijetio da ne vidi nikakvu vezu između formacijskih mjesta novoprimajućih i formacijskih mjesta vojnika kojima se prekida služba u Vojsci. To je samo dokaz da obrazloženje ministra za prekid službe ovim vojnicima koje glasi 'potrebe službe ne zahtijevaju produženje predmetnog ugovora' nije i ne može biti razlog", tvrdi Čobeljić.

Napominje da je Volkov, kao "pravnik", trebalo da saopšti koliko otpuštenih vojnika ima osnov za podnošenje tužbe zbog nezakonitog otpuštanja i kolike štete će zbog toga pretrpjeti Crna Gora.

"To je njegov posao, inače se u prethodnom periodu 'borio' da smanji broj tužbi i šteta po tom pitanju. Ovakvo postupanja ministra odbrane i Volkova direktno su suprotne mjerama štednje Vlade Crne Gore stoga pozivamo predsjednika Vlade gospodina Markovića da pomenutu gospodu hitno smijeni sa dužnosti zbog vođenja politike suprotne politici Vlade Crne Gore kada su u pitanju mjere ekonomske štednje, naravno da postoji i niz drugih osnova", zaključio je Čobeljić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније