Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2017. 20:12 >> 20:02
6

SOVCG: ISPITATI ODLUKU

Ministarstvo: Ugovori samo s najboljima

Trideset vojnika Vojske Crne Gore neće dobiti produženje ugovora, odlukom ministra odbrane Predraga Boškovića. Iz Sindikata odbrane i Vojske, smatraju da su prekršene procedure, te da su oni potrebni vojsci. Zato su se obratili predsjedniku države Filipu Vujanoviću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću. Iz Ministarstva odgovaraju da su sve uradili po zakonu i da u vojsci ima mjesta samo za najbolje.

Za 30 vojnika u septembru neće biti produženi ugovori, pa će nakon jednogodišnjeg angažmana u vojsci ostati bez posla. Zbog toga su se iz Sindikata odbrane i vojske, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, obratili vrhovnom državnom tužiocu. Pisali su i predsjedniku države Filipu Vujanoviću.

"Činjenice jasno pokazuju da neko nije radio po zakonu, a postupak je u tom slučaju jasan. Slijedi odgovornost, slijedi da se ti ljudi zadrže. To je moje očekivanje od predsjednika. Cijenim da ima kapacitet i poziciju da može to da uradi", kaže predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić.

Tim prije, smatra Čobeljić, zbog činjenice što su njihove starješine zatražile da im se produže ugovori.

"To su vojnici koji su visoko osposobljeni, visoko ocijenjeni, koji su prošli bezbjednosnu provjeru, fizičke, psihološke, dakle vojnici koji su odlični po ocjenama njihovih starješina i koji su njima svakako potrebni za obavljanje svih redovnih i drugih zadataka", tvrdi Čobeljić.

Ipak, u Ministarstvu odbrane nemaju potrebu za njima. Kažu da su u ovim slučajevima uradili sve po zakonu, te da zapošljavaju samo najbolje.

"Ono što se ukazuje da se radi o dobrim vojnicima ja ću da ponovim da od dobrog ima bolji, ima najbolji, tako da smatramo da treba produžiti ugovore samo najboljima", kazao je direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov.

U sindikatu vide problem i u činjenici da je Vojska početkom mjeseca raspisala konkurs za prijem 54 vojnika, a sa druge strane se otpuštaju oni koji su već u službi.

"Nema objašnjenja, tu neko treba da traži objašnjenje u nekim trećim razlozima koji nemaju nikakve veze sa vojskom", tvrdi Čobeljić.

Iz Ministarstva odbrane tvrde da su sve uradili po zakonu i da nema ništa čudno u ovoj činjenici.

"Razumio bih vaše pitanje za dovođenje u vezu ovog oglasa i neproduživanje ugovora za ove vojnike kada bi se ovaj novi oglas odnosio na ta ista formacijska mjesta na kojima je prestala služba. To u ovom slučaju nije. Znači, radi se o potpuno drugim formacijskim mjestima, tako da ne vidim vezu zbog koje dovodite te dvije činjenice", kaže Volkov.

Iz Ministarstva tvrde da su tokom ove godine produžili ugovore sa 70 vojnika. U Vojsci Crne Gore, prema njihovim podacima, zaposleno je 1.829 pripadnika.

 

Nemanja Živaljević, TVCG 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније