Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

22. 07. 2017. 14:57 >> 14:27
1

ZAVOD ZA TRANSFUZIJU

Zavidan nivo humanosti građana

Građani Crne Gore pokazuju zavidan nivo humanosti i uključenost u dobrovoljno davanje krvi, ali je neophodno dalje motivisati i povećavati informisanosti o njegovom značaju, ocijenjeno je iz Zavoda za transfuziju krvi.

Oni su kazali da je za prvih šest mjeseci ove godine registrovano 8.776 donacija krvi u Crnoj Gori.

Iz Zavoda su agenciji MINA rekli da je udio dobrovoljnih donacija krvi 3.936, odnosno 44,8 odsto, dok je namjenskih, porodičnih donacija bilo 4.840 ili 55,1 odsto.

„Iz navedenih podataka vidi se da porodični davaoci i dalje imaju primat u strukturi davanja u Crnoj Gori, ali se njihov broj iz godine u godinu značajno smanjuje. Tako je za prvih šest mjeseci prošle godine udio porodičnih davanja bio oko 57odsto“, kazali su iz Zavoda.

Oni su pojasnili da se procenat ukupnog davalaštva krvi izračunava na osnovu ukupnog broja davanja krvi ostvarenih za godinu, tako da je trenutno rano davati prognoze u tom pravcu.

„Građani Crne Gore pokazuju zavidan nivo humanosti kada je u pitanju uključenost u dobrovoljno davalaštvo krvi. Međutim, neophodno je i dalje raditi na motivaciji i povećanju informisanosti o značaju pravovremenog obezbjeđivanja dovoljnih količina krvi za potrebe liječenja naših pacijenata“, kazali su iz Zavoda.

Oni su naveli da je proces promjene svijesti dugotrajan i neophodno je da sve aktivnosti imaju kontinuiran karakter i da su ravnomjerno raspoređene na teritoriji Crne Gore.

Kako je saopšteno, imajući to u vidu, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore je krajem prošle godine usvojio Plan aktivnosti na polju razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi za ovu godinu.

Iz Zvaoda su istakli da su zadovoljni dinamikom njegovog sprovođenja.

„Tim dokumentom predviđeno je da se aktivnosti na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi pojačaju među studentskom populacijom, što je i postignuto uspostavljanjem institucionalne saradnje sa Univerzitetom Crne Gore“, pojasnili su iz Zavoda.

Takođe, kako su dodali, predviđeno je i aktiviranje davalaca krvi u opštinama u kojima je nivo davalaštva krvi bio na niskom nivou.

Oni su pohvalili građane Cetinje i Šavnika na izraženoj volji da učestvuju u ovim humanim aktivnostima.

„Pored toga, pokrenuta je kampanja Crvenog krsta Crne Gore i Zavoda za transfruziju krvi, a u saradnji sa Radio-televizijom Crne Gore, Pruži ruku za život! Daruj krv“, naveli su iz Zavoda.

Pojasnili su da je cilj kampanje povećenje informisanosti, a samim tim i uključenosti građana u dobrovoljno davalaštvo krvi.

„Ova kampanja je izuzetno značajna, budući da je pokrenuta baš tokom trajanja ljetnje turističke sezone, kada je broj davalaca krvi znatno smanjen, a potrebe za transfuziološkim zbrinjavanjem su povećane“, rekli su iz Zavoda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније