Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

05. 07. 2017. 12:54 >> 12:26

ZAPOSLIOSI.ME

Preko portala OSI lakše do posla

Portal zaposliosi.me bi, video prezentacijom osoba sa invaliditetom (OSI), trebalo da pomogne toj kategoriji stanovništva da se lakše poveže sa poslodavcima i nađe posao, saopšteno je na okruglom stolu Saveza slijepih Crne Gore (SSCG).


Okrugli sto “Lakše do zaposlenja uz portal zaposliosi.me”, organizovan je u okviru sedmice u kojoj SSCG proslavlja 70 godina postojanja, a portal je dio istoimenog projekta, koji je finansijski podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Izvršni direktor SSCG, Goran Macanović, kazao je da je zapošljavanje predudslov za adekvatan životni standard osoba sa invaliditetom koje svakodnevno nailaze na brojne barijere koje im otežavaju funkcionisanje i čine ih neravnopravnim u odnosu na ostale.

“Stvaranjem uslova i davanjem šanse za zapošljavanje mi pokušavamo da licima sa invaliditetom omogućimo da se lakše izbore sa preprekama na koje nailaze. Zbog toga smo i napravili portal koji će biti sveobuhvatan i koji ima za cilj da se povežu lica sa invaliditetom i poslodavci”, kazao je Macanović u PR Centru.

On je objasnio da portal zaposliosi.me nudi mogućnost predstavljanja nezaspolenim osobama sa invaliditetom, ali i onima koji imaju posao i žele da napreduju u karijeri.

“Portal nudi i prezentacije poslodavaca, kako onih koji već zapošljavaju lica sa invaliditetom, tako i onih koji žele da zaposle lice sa invaliditetom kroz stvaranje prostora za objavljivanje potrebe za radnim mjestima” pojasnio je Macanović.

On je kazao da će SSCG nastaviti da realizuje aktivnosti u oblasti zapošljavanja, kako bi OSI mogle da rade što više poslova koji su dobro plaćeni.

“Ne želimo da se zadovoljimo bilo kakvim poslom, niti bilo kakvom platom. Mi želimo da budemo ravnopravni i težimo, kao i svi drugi da dobijemo što bolje plaćene poslove, ali sa druge strane spremni smo da preuzmemo sve obaveze koje nosi zaposlenje“, istakao je Macanović.

Prema njegovim riječima, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom je, kada je riječ o toj oblasti, najbolji u regionu.

“Ipak, postoji veliki disbalans između onoga što piše u Zakonu i onoga što je u praksi. Nismo najzadovoljniji načinom i pristupom koje institucije imaju kada su u pitanju grant šeme “, rekao je Macanović.

SSCG je, kako je kazao, ove godine konkurisao za dva projekta, ali su odbijena bez, kako je rekao, jasnog i opravdanog razloga.

“U jednom slučaju prihvatamo da smo mi napravili određene greške, ali u drugom projektu apsolutno ne prihvatamo da je bilo naših propusta” rekao je Macanović.

Koordinatorka projekta Zaposliosi.me, Katarina Bigović, kazala je da bi taj portal trebalo da olakša zapošljavanje, naročito postavljanjem video prezentacija OSI.

“Kada je riječ o kandidatima, osim njihovog CV-ija, mi smo se potrudili da postavimo nešto inovativno, a to su video prezentacije, koje će da uvjere poslodavce da OSI mogu da rade i da im treba dati šansu, pa ako je iskoriste dati im posao”, rekla je Bigović.

Prema njenim riječima, OSI u video porukama, koje traju manje od minut, uspjevaju da predstave sebe.

“Oni uspjevaju da kažu šta je to čime su se do sada bavili, šta studiraju, koja su njihova interesovanja i šta bi željeli da rade. Tako poslodavci mogu da se uvjere da OSI mogu da rade određeni posao”, objasnila je Bigović.

Ona je kazala da će važan segment projekta biti da se prikupe informacije koje se tiču poslodavaca koji zapošljavaju OSI, ali i onih koji to ne čine, “a trebalo bi”.

Administratorka portala, Anđela Dragović, koja je sa još devet kolega prošla obuke koje su vezane za komunikacijske vještine, kazala je da su imali priliku da nauče kako se piše CV i kako se treba ponašati na razgovoru za posao.

“Mi smo učili da u što kraćem formatu, na što kraći način, kažemo suštinske stvari. I sa tog aspekta komunikacije, i sa onog koji je bio vezan za snimanje, na vrijeme i postepeno smo bili upoznati kako bi to sve trebalo da izgleda”, pojasnila je Dragović.

Ona je rekla da oni koji su prošli obuku sada drže radionice za deset novih učesnika, čije će se video prezentacije do kraja godine naći na portalu zaposliosi.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније