Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

16. 06. 2017. 08:43 >> 08:17
2

PACIJENTI U PODGORICI

Uglavnom zadovoljni elektronskim zakazivanjem

Izabrani doktori od juče elektronski zakazuju specijalističke preglede u Kliničkom centru i ostalim opštim bolnicama. Prvi dan primjene novog sistema, protekao je bez većih problema, a većina građana koje smo zatekli ispred domova zdravlja obradovalo se ovoj novini. Međutim, bilo je i onih koji nijesu znali za novi protokol.

“Otišao sam u Klinički centar, do ambulante, da zakažem kod endokrinologa, ali su me vratili i rekli da to od danas radi izabrani doktor. Samo komplikuju. Sve novine sa sobom donesu i neke komplikacije, vidjećemo kako će ovo funkcionisati. Nijesam upoznat da neću moći da biram specijalistu prilikom prvog pregleda. Doktor mi je bez problema zakazao kontrolu kod mog endokrinologa”, rekao je Božo Boljević.

Podgoričanin koji je želio da ostane anoniman nije bio te sreće. Izabrani doktor juče ujutro mu nije zakazao kod kardiologa, a kako objašnjava, razlog je bio jer u informacionom sistemu nije mogao da nađe slobodan termin i rekao mu je da dođe naredne sedmice.

 Podgoričaninu Dušanu Mićanoviću nije problem što ubuduće neće imati pravo izbora ljekara specijaliste.

“ Iz medija sam se informisao oko elektronskog zakazivanja,ali nijesam znao kada tačno počinje. Novi sistem svakako je olakšica za pacijente. Više ne moram da se cimam i čekam red u Kliničkom kako bih zakazao kod specijaliste”, zadovoljan je on.

Novini se obradovala i Dubravka Radunović, ali, kako kaže tu mogućnost još nije iskoristila, jer joj za sada nije potreban specijalistički pregled.

Specijalista porodične medicine u podgoričkom domu zdravlja dr Kenan Katana kaže da u drugoj smjeni juče nije bilo problema.

“Nije da ne očekujemo neke manje probleme, ali je popodne išlo sve kako treba. Izdao sam 10 uputa. Za fizikalnu terapiju termin je bio slobodan za petak, a najduže je ispalo za gastroenterologiju tri sedmice. Elektronsko zakazivanje svakako je olakšica pacijentima, posebno onima koji žive u drugim gradovima. Što se tiče ljekara biće nam u početku problematično, ali mislim da ćemo to entuzijazmom i upornošću prevazići”,kazao je za Pobjedu dr Katana.

Pacijent, koji je u centru ovog projekta, više neće biti u obavezi da dolazi u Klinički centar, ili pak da zove telefonom da zakaže pregled, već će to za njega raditi izabrani ljekar na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

U zavisnosti od toga koju vrstu specijalističkog pregleda pacijent treba da ostvari, izabrani ljekar u skladu sa uputstvom, koje je dostavljeno svim domovima zdravlja treba da pripremi pacijenta za specijalistički pregled. Nakon prikupljanja potrebnih laboratorijskih i drugih nalaza, izabrani ljekar zakazuje pacijentu pregled u ustanovi sekundarnog nivoa, ili pak tercijarnog, ako su u pitanju opštine Podgorica, Danilovgrad i Kolašin. Pacijent zatim dobija uput sa tačnim vremenom pregleda kod ljekara specijaliste, ali ne i ime ljekara. To će saznati tek kad uđe na pregled. Takođe, tri dana prije zakazanog pregleda iz Kliničkog ili neke druge opšte bolnice zvaće pacijenta da potvrde termin.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније