Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

11. 05. 2017. 15:12   >>  14:44 1

NVO TRAŽE

Preispitati odluku o izostavljanju Maraša

Grupa nevladinih organizacija zatražila je da premijer Duško Marković i ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović preispitaju odluku o izostavljanja predstavnika MANS-a Vuka Maraša iz Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Podsjeća se da je Vlada, 13.aprila, usvojila zaključak kojim je Maraš isključen iz Radne grupe.

Navodi se da je obaveza Vlade Crne Gore da proces pregovora o pristupanju EU vodi transparentno i da omogući adekvatno učešće civilnog sektora.

"Naša je obaveza, kao predstavnika nevladinog sektora, da svojim djelovanjem doprinesemo transparentnosti tog procesa. Smatramo da to nije moguće, ukoliko se ovakve odluke donose mimo procedura i bez obrazloženja", navodi se u pismu Centra za ženska prava, Centra za građansko obrazovanje, Instituta alternativa, Centra za razvoj nevladinih organizacija i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

Oni traže da Marković i Pejović preispitaju takvu odluku i da Maraša imenuju za člana Radne grupe, kako bi se saradnja sa civilnim sektorom bila u skladu sa demokratskim principima za koje su se, kako se navodi, javno deklarisali.

Reagovao je i LGBT Forum Progres, ocjenjujući da je odluka Pejovića neosnovana i protivna principima demokratije i evropskim vrijednostima.

"Naglašavamo da je rad na ovom poglavlju veoma značajan za cjelokupni napredak Crne Gore, pa ovakav odnos prema visokokvalifikovanim pojedincima, kakav Maraš, može samo da uspori evropski put Crne Gore i unazadi dosadašnje napore ostvarene u ovoj oblasti", kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније