Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

03. 04. 2017. 13:46 >> 14:06
4

POVUĆI ZAKONE

Đurović: Ignorisani ključni zahtjevi NVO

Koalicija NVO-saradnjom do cilja dostavila je predsjedniku Vlade Crne Gore, Dušku Markoviću incijativu za povlačenje iz procedure predloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o nevladinim organizacijama i predloga Zakona o dopunama zakona o igrama na sreću.

Vlada je na sjednici 30. marta usvojila predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o nevladinim organizacijama i predlog Zakona o dopunama zakona o igrama na sreću, a predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO-saradnjom do cilja, Goran Đurović, ističe da je Vlada prilikom donošenja odluka ignorisala ključne zahtijeve NVO koji su saopšteni na dodatnim konsultacijama u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o nevladinim organizacijama, održanim 17. marta.

Đurović je podsjetio da je Vlada u predlogu Zakona o NVO propisala da će se projekti od javnog interesa finansirati u iznosu od najmanje 0,2% tekućeg godišnjeg budžeta dok će za kofinansiranje projekata NVO podržanih iz EU fondova biti obezbijeđeno dodatnih 0,1% tekućeg budžeta Ukupna sredstava koja.

Međutim, kako je istakao, ključni predlog Koalicije NVO-saradnjom do cilja, koja okuplja preko 100 NVO iz Crne Gore, nije uvršten u tekst predloga Zakona.

"Koalicija NVO je tražila da se u Zakonu o NVO ustanovi rješenje po kojem će najmanje 1% tekućeg godišnjeg budžeta biti usmjereno za finansiranje projekata i programa NVO kojima se doprinosi realizaciji javnih politika u oblastima od javnog interesa. Vlada svojim rješenjima u pogledu finansiranja projekata NVO pokazuje odnos prema problemima u društvu ali i odnos prema nevladinim organizacijama koje još uvijek smatra socijalnom kategorijom koja je trošak a ne investicija u kvalitetniji život građana", saopštio je Đurović.

On je ocijenio da će se Crna Gora, ukoliko ostanu na snazi rješenja iz pomenuta dva zakona, naći među državama koje izdvajaju najmanja sredstva za finansiranje projekata NVO a rad Vlade u ovoj oblasti biće prepoznat kao loša regionalna praksa.

"Izmjenama Zakona o igrama na sreću predviđeno je ukidanje fonda iz kojeg su se finansirali projekti NVO od javnog interesa u šest oblasti. Novi sistem finansiranja projekata NVO koji se uvodi Zakonom o NVO gubi smisao ako ne postoje adekvatna (značajna) sredstava za finansiranje projekata NVO. Vlada Crne Gore je bez konsultacija sa nevladinim sektorom i bez najave, pripremila izmjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću. Na konsultacijama povodom Zakona o NVO, predstavnici Ministarstva finansija nisu saopštili informaciju o ukidanju fonda od dijela prihoda od igara na sreću ili dali učesnicima bilo kakvu informaciju u vezi sa Zakonom o igrama na sreću", naveo je Đurović.

Istakao je da će Izmjene Zakona o igrama na sreću najviše pogoditi nevladine organizacije koje su aktivne u oblasti socijalne zaštite i zaštiti interesa osoba sa invaliditetom.

"Najveći broj projekata u ove dvije oblasti bio je zapravo posvećen pružanju servisa koje državni organi nijesu u mogućnosti da obezbijede. Koalicija NVO-saradnjom do cilja traži da se oba zakona još jednom razmotre i izvrše neophodne izmjene kako bi sistem finansiranja projekata NVO bio uređen na način koji omogućava djelovanje NVO u javnom interesu i uključivanje u realizaciju javnih politika", kazao je Đurović.

On je saopštio da Koalicija NVO ne vidi smisao donošenja Zakona o NVO kojim nijesu zadovoljne same NVO.

"Koalicija NVO predožila je organizovanje hitnog sastanka sa predstavnicima većeg broja NVO uz učešće predsjednika Vlade kako bi dodatno pojasnili stavove NVO i pokušali da usaglase poglede na proces finansiranja projekata NVO", kazao je Đurović.

On je podsjetio da su osnovni ciljevi Koalicije NVO-saradnjom do cilja unapređenje okvira za razvoj i rad nevladinog sektora u Crnoj Gori, Unapređenje odnosa sa Vladom, lokalnom samupravom, Skupštinom Crne Gore i privrednim subjektima, kao i poboljšanje programske i finansijske transparentnosti rada nevladinog sektora.

Povlačenje Zakona o nevladinim organizacijama i Zakona o igrama na sreću zatražio je i Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO). U toj NVO takođe smatraju da ti zakni nijesu u interesu nevladinog sektora.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније