Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

21. 03. 2017. 19:36 >> 19:12

TELENOR FONDACIJA

Uskoro društvena mreža za OSI

Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju i osobe sa invalidtetom uskoro će dobiti platformu koja će im omogućiti da nesmetano komuniciraju sa korisnicima i volonterima svih dnevnih centara u Crnoj Gori, saopšteno je iz Telenor fondacije.

Kako su kazali, platforma se razvija u okviru projekta „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju“, podržanog na konkursu Fondacije. 

Projekat Dnevnog centra Pljevlja i Fondacije predviđa umrežavanje svih dnevnih centara u Crnoj Gori, kako korisnika, tako i osoblja i volontera.

"To je prva platforma ove vrste koja je dostupna na našem jeziku, prilagođena svim osobama sa invaliditetom", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će pristup društvenoj mreži biti omogućen preko aplikacije za mobilne telefone, windows platforme, kao i većine web pretraživača, a na raspolaganju će biti audio, video i tekst opcija za komunikaciju. 

Direktorica pljevaljskog Dnevnog centra za mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, Svetlana Dujović, kazala je da je projekat „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju” veoma značajan, jer doprinosi razvoju socijalne inkluzije i ostvarivanju prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. 

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme je u Crnoj Gori dosta urađeno na uključivanju djece sa smetnjama u razvoju u život zajednice, razvojem inkluzivnog obrazovanja i otvaranjem dnevnih centara kao socijalnih servisa u lokalnim zajednicama. 

"Korišćenjem web platforme razvijaće se socijalne i komunikacione vještine, samostalnost i mogućnost ispunjenijeg i produktivnijeg života. Umrežavanje svih dnevnih centara preko web platforme omogućiće brisanje prostornih granica i ograničenja“, kazala je Dujović.

Projekat Dnevnog centra Pljevlja i Fondacije predviđa umrežavanje svih dnevnih centara u Crnoj Gori, kako korisnika, tako i osoblja i volontera.

Iz Fondacije su podsjetili da, prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, deset odsto populacije ima neku vrstu invaliditeta, dok podaci Evropske komisije pokazuju da osobe s invaliditetom čine 15 odsto populacije Evropske unije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније