Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

15. 09. 2016. 15:02 >> 14:41

UMHCG I TELENOR

Smjernice za ostvarivanje prava OSI

UMHCG i Telenor Fondacija u sklopu realizacije projekta "ICT u službi ostvarivanja prava osoba s invaliditetom" započeli su aktivnost izrade smjernica i objašnjenje procedura za ostvarivanje pojedinačnih prava osoba s invaliditetom.

"Za manje od deset dana otkada je objavljena prva smjernica za ostvarivanje prava na njegu i pomoć i pet dana otkada je objavljena treća procedura za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje iste su preuzete 136 puta. Najviše interesovanja, za sada, korisnici su iskazali za smjernicu koja se odnosi na ostvarivanje prava na ličnu invalidininu, što je bilo i očekivano za pravni tim, imajući u vidu da je ovo pravo vrlo restriktivno definisano i da su se korisnici on-line pravnog savjetovališta upravo žalili na odbijajuća rješenja u slučajevima podnošenja zahtjeva za ličnu invalidninu", navodi se u saopštenju.

Navode da je ta aktivnost nastavak već započetih aktivnosti besplatnog pravnog savjetovališta u okviru kojeg su se korisnici upravo najviše interesovali o mogućnostima i načinima da ostvare pojedina prava.

"Međutim, često zbog složenosti propisa, uključujući i podzakonske akte nailaze na prepreke ili osporavanja koja su nerijetko, kako se kasnije ispostavi u upravnim sporovima, suprotna propisanoj proceduri, bez saslušanja stranke, utvrđivanja činjenica, odnosno usled pogrešne primjene materijalnog prava", dodaju u saopštenju.

Smatraju da bi se time pokazala velika potreba za dostupnošću tih informacija sve većem broju osoba, kao i neophodnost njihove dostupnosti u svakom momentu, na ćemu će u narednom periodu nastaviti da rade UMHCG i Telenor Fondacija.

"Aktivnosti izrade objašnjenja procedura i postupka za ostvarivanje prava, za sada obuhvataju oblast socijalne zaštite uključujući drugostepeni upravni postupak i upravni spor, a razvojem novih smjernica ćemo pokriti i druge oblasti socijalne politike, zatim zdravstvene zaštite, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI. Ovom aktivnošću ćemo omogućiti njihovu dostupnost velikom broju osoba i koje nijesu direktni korisnici usluga UMHCG", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније