Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

01. 07. 2016. 21:20 >> 21:04

PANEL DISKUSIJA

"U HN nema diskriminacije LGBT osoba"

U Velikoj sali Skupštine Opštine Herceg Novi danas je održana panel diskusija na temu „Doprinos unaprijeđenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, u organizaciji NVO Juventas i Queer Montenegro, a uz podršku Minstarstva za ljudska i manjinska prava. U Novom nema nasilja uzrokovanog diskriminacijom LGBT osoba, jer Novljani znaju da poštuju i uvažavaju različitosti, čulo se na skupu.

Cilj te, četvrte od deset planiranih panel diskusija, je doprinos implementaciji pravnog i strateškog okvira u oblasti ljudskih prava LGBT osoba. Panel diskusije predstavljaju dio Akcionog plana implementacije Strategije za unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori za 2016. godinu.

“Strategija se, prije svega, rukovodi principom da su seksualna orijentacija i rodni identitet dio ličnosti svakog čovjeka i da ne smiju ni u kom slučaju biti osnov za bilo kakvu diskirminaciju. Strategija želi uspostaviti drugačiji odnos crnogorske javnosti prema LGBT osobama, odnosno uspostaviti ravnopravni status i eliminisati predrasude koje su karakteristične za tradicionalna društva kao što je naše”, kazala je generalna direktorica Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu ljudskih prava, Blanka Radošević Marović.

Ona je napomenula da je do sada potpisano 12 memoranduma s isto toliko opština, o saradnji u borbi protiv diskiminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. U pripremi je i memorandum o saradnji sa Opštinom Kolašin.

Prema riječima izvršnog direktora NVO Queer Montenegro, Danijela Kalezića, u okviru tog projekta predviđen je i konkurs namijenjen nevladinim organizacijama, za podršku malim projektima koji su usmjereni na promociju i zaštitu ljudskih prava LGBT osoba. Prioritet će biti projekti bazirani na kreiranju lokalnih koalicija nevladinih organizacija i saradnji sa lokalnim upravama. Grantovi će iznositi od 1000 do 5000 eura, a biće podržana bar četiri projekta. Konkurs slijedi, najvjerovatnije, sredinom jula i trajaće mjesec.

Samostalna savjetnica za rodnu ravnopravnost Opštine Herceg Novi, Branka Grubor Božović, napomenula je da je 11. maja 2015. godine potpisan Memorandum o saradnji s Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

“Rad na unaprijeđenju položaja i zaštiti prava LGBT zajednice je i naša obaveza u procesu evropskih integracija. Važno je da se aktivnosti i mjere koje su sada na samom početku nastave, kao i edukacija građana na ovu temu koja ima važnu ulogu u kreiranju pozitivnog društvenog diskursa. Kao turistički grad, Herceg Novi je otvoren za sve putnike namjernike, bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjersku, političku ili seksualnu orijentaciju”, kazala je Grubor Božović. Kako je istakla, u Herceg Novom nema nasilja uzrokovanog diskriminacijom LGBT osoba, jer Novljani znaju da poštuju i uvažavaju različitosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније