Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

25. 05. 2016. 14:58 >> 19:15

"ONA JE TU"

Što jača demokratija, to manja diskriminacija

Žene u Crnoj Gori tradicionalno su tretirane neravnopravno u odnosu na muškarce, a to se napokon mora promijeniti, poruka je sa otvaranja prve regionalne Konvencije žena Zapadnog Balkana "Ona je tu". Što je jača demokratija, to je manja diskriminacija, ocijenjeno je na Konvenciji.

“Svako moderno društvo mora da poštuje ulogu žene, ne samo u smislu procenata i brojki. Moramo svakodnevno raditi kako bi uloga žene u društvu na pravi način bila uvažena. Balkan je specifično tlo kada su žene i njihov status u pitanju. Kult žene je ovdje uvijek bio prepoznat, a mora biti prepoznata i uloga moderne žene, kao profesionalca koji svojim angažmanom predstavlja bitan faktor u društvu”, kazala je ministarka nauke, Sanja Vlahović.

Kako je dodala, liderke i lideri moraju imati razvijenu empatiju, komunikacijske vještine, sposobnost mirnog rješavanja konfilkata…

“To su temeljne osobine žena”, poručila je Vlahović.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, kazao je da je novo vrijeme nametnulo nove zahtjeve.

“Treba pokazati da žena može da bude prva u parlamentu, firmi, bilo gdje, gdje zaslužuje”, kazao je Numanović. On je podsjetio da žene u Crnoj Gori čine preko 51 odsto stanovništva, a da 60 odsto žena ima diplome visokoškolskih ustanova. Numanović je, takođe, kazao da jubilej 10 godina od obnove nezavisnosti dodatno obavezuje da se sprovodi politika jednakih mogućnosti.

“Tradicionalno je, od rođenja, na ovom prostoru žena tretirana različito od muškarca. Više se radovalo muškom djetetu, ali je žena imala važnu ulogu, mirila je zavađene. Primjer je Jelena Savojska koja je iskoristila svoje mogućnosti da pomogne narodu. Ako prošetamo stranicama istorije, vidjećemo da su žene Balkana bile sposobne i kreativne, ali kad su morale da biraju između karijere i porodice one su birale porodicu, što ih je dovodilo u neravnopravan položaj”, kazao je Numanović.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, kazao je da žene Zapadnog Balkana moramo posmatrati kroz prizmu bogate ali turbulentne prošlosti.

“Žena je borac za slobodu, ali i privrednik. Današnja zbilja ne odražava pravo mjesto koje ženi pripada”, kazao je Stijepović. On je saopštio da je Glavni grad usvojio Akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti kojim, kako je kazao, žele da ukinu neravnopravnost u svim elementima lokalne uprave.

Globalno prepoznata borkinja za ženska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir za višegodišnju borbu za prava iranskih političkih aktivista, vjerskih i etničkih manjina, žena i djece, Širin Ebadi, kazala je da problem ženskih prava nije samo ženski.

“To je problem cijelog društva, jer ga cijelog i pogađa. Nažalost, žene su širom svijeta diskriminisane, iako stepen diskriminacije varira od kulture do kulture. U Crnoj Gori primjećujem da žene rijetko imaju bitne funkcije”, kazala je Ebadi.

Ona je poručila da - što je jača demokratija, to je manja diskriminacija. 

Na Konvenciji je, između ostalih, govorila i supruga tenisera Novaka Đokovića, Jelena, koja je kazala da je porodica stub svega.

"Da je Novak čekao pomoć države, sad bismo ga gledali na nekom od lokalnih terena. Ali, njemu je podrška bila porodica. Ne smijemo da čekamo da nam neko pomogne, moramo se boriti", kazala je Đoković.

TV prilog: Nataša Mitrović

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније