Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 05. 2016. 08:40   >>  11:59 3

DANAS U PODGORICI

Jelena Đoković na konferenciji "Ona je tu"

Specijalna gošća prvog dana Konvencije žena Zapadnog Balkana, pod nazivom "Ona je tu", je direktorka Fondacije "Novak Đoković", Jelena Đoković. Konferenciji će prisustvovati i Širin Ebadi, svjetska borkinja za ženska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003.

 

Prva regionalna Konvencija žena Zapadnog Balkana pod nazivom “Ona je tu” počinje danas u Podgorici, a okupiće više od 50 govornica i govornika iz svih djelova svijeta.

Ključna poruka organizatora je usmjerena na povećanje broja žena na pozicijama donošenja odluka, osnaživanje žena za aktivizam i preduzetništvo, kao i njihovo ostvarivanje u oblasti stvaralaštva.

Specijalne gošće prvog dana Konvencije su Jelena Đoković, direktorka fondacije "Novak Đoković", koja se bavi prikupljanjem sredstava za siromašnu djecu u Srbiji, te Širin Ebadi - s pravom globalno prepoznata borkinja za ženska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003.

Tema prvog dana Konvencije je ''Uloga žene u izgradnji mira na Balkanu''.

Pored Đoković i Ebadi, prvog dana će govoriti i profesorica i bivša potpredsjednica Vlade Crne Gore i nekadašnja ministarka evropskih integracija Gordana Đurović, čiji su radovi objavljeni u mnogim renomiranim međunarodnim i domaćim časopisima.

Tog dana će učesnici i učesnici takođe imati priliku da ćuju predavanja dramaturškinje, kolumnistkinje Borke Pavićević, slovenačke političarke Sonje Lokar, kao i književnice, kolumnistkinje i oštre kritičarke društveno-političke balkanske scene Vedrane Rudan.

U okviru panela "Mediji i izbjeglička kriza na Balkanu: ženska agenda", biće predstavljena i izložba fotoreporterke i novinarke iz Kalifornije Stefani Koler, čiji članci uključuju foto eseje žena koje su preživjele nasilje i predstavljaju platforme pomoću kojih žene pričaju svoje priče.

Ovaj panel, kako kažu organizatorke, ima za cilj da usmjeri pažnju medija na probleme i izazove sa kojima se susrijeću žene, djevojke i djevojčice koje su na tranzitnoj ruti preko Balkana do zemalja EU.

Drugog dana konvencije fokus je na ženskom preduzetništvu i ženskom liderstvu, odnosno izazovima na koje nailaze preduzetnice u zemlji i regionu kao i značaju koji ima žensko liderstvo za razvoj crnogorskog drustva i ekonomije.

U okviru panela ''Izazovi ženskog preduzetništva na Zapadnom Balkanu'', govoriće poslovna žena iz Beograda Milka Forcan, koja je karijeru gradila u okviru Delta sistema od 1992. do 2010.

Tokom svoje osamnaestogodišnje karijere u Delti, radila je u međunarodnoj trgovini, finansijama, marketingu i odnosima sa javnošću, i poslednjih sedam godina bila je potpredsjednica Kompanije. Govoriće i vlasnica firme Zaokret, koja je i kreatorka Business Cafea Kristina Ercegović, modna dizajnerka Selma Berisalić Strafinger, ujedno i vlasnica istominog brenda, te suvlasnica agencije finance Plus Slađana Raičković.

Žena i stvaralaštvo tema je koja inspiriše kako žene tako i muškarce od pamtivijeka, te je to ujedno i tema trećeg dana Konvencije. Ključna poruka dana sadržana je u ideji da samo uz poštovanje i vrednovanje umjetnosti i kulture imamo budućnost kao društvo.

Poseban panel biće posvećen ženama na marginama civilizacijskih tekovina. O tome će govoriti predsjednica Odbora z arodnu ravnopravnost u Skupštini crne Gore Nada Drobnjak, kao i načelnica odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu z aljudska i manjinska prava Biljana Pejović.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније