Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2016. 08:39 >> 09:54

"ONA JE TU"

Liderstvo je stanje duha

Kako se uspijeva u životu, koliko je bitno raditi na sebi i izgrađivati sebe u svakom trenutku, zašto je bitno ne praviti razlike na bazi pola, već na bazi znanja i uspjeha, koji su presudni faktori uspjeha u poslu,s kojim izazovima se susrijeću žene u preduzetništvu na Zapadnom Balkanu, samo se neke od tema o kojima se govori tokom drugog dana Konvencije žena Zapadnog Balkana.

 

Gošće i učesnice drugog dana Konvencije "Ona je tu" bile su Milka Forcan, Kristina Ercegović, Selma Berisalić Starfinger, Slađana Raičković, Radoje Cerović, Ana Golubović, Milena Spahić, Ana Martinović, Ana Đukanović, Srđan Vukčević, Tatjana Vojtehovski, Vesna Dedić, Isidora Šoć i Daliborka Pejović.

Kako je fokus na ženskom lidesrtvu, učesnice razmjenjuju mišljenja o problemima na koje nailaze preduzetnice u zemlji i regionu, koliko – u odnosu namuškarce preduzetnike, imaju uspjeha i koliko se doživljavaju kao ravnopravni igrači na tržištu.

Za advokaticu i bivšu sutkinju Anu Đukanović, koja je kroz sopstveni primjer govorila sa kakvim izazovima se susrijećala na putu od studentkinje do žene liderke, "liderstvo je stanje duha, ili bolje rečeno stanje mozga".

"To ne zavisi od diplome i posla koji nađete... Moje mjere u mom biznisu us određivale moje potrebe. Tako učim svoje mlade kolege. Moj jedini uslov njima je – da hoće da uče", kazala je advokatica Ana Đukanović.

U govoru je istakla da je "za sve u životu imala svoj stav".

"Za sve sam u životu imala svoj stav i to nije bilo ni malo nepopularno. Borila sam se za svoje pravo i u porodici", dodala je ona.

Tokom izlaganja Ane Đukanović uključile su se i ostale učesnice, te se među kometarima čula i konstatacija Borke Pavićević da se "kroz Aninu priču mogu vidjeti promjene koje se dešavaju i u Crnoj Gori".

Tokom drugog dana konvencije održan je i panel "Značaj ženskog liderstva u razvoju crnogorskog društva".

Kako je, govoreći na panelu, poručila predjsednica odbora direktor Montenegro Airlines Daliborka Pejović, suštinski cilj je "više žena u politici, više žena koje će svojim kvalifikacijama biti na mjestima odlučivanja".

"Pitanje rodne ravnopravnosti treba da bude jedan opšte priznat i prihvaćen princip, a ne ekskluzivno pravo političkih partija... Umjesto timskog bavljenja problemom žena, mi se bavimo individualnim. Zato sam zahvalna što se ovakva Konvencija organizovala. Naš suštinki cilj je više žena u politici, više žena koje će svojim kvalifikacijama biti na mjestima odlučivanja", kazala je Pejović.

Milena Spahić, direktorka korporativnih komunikacija Stratex grupe, smatra da "ćemo se još dugo suočavati sa rodnom neravnopravnošću, ali to ne smije biti izgovor za odustajanje".

"Sve mi koje smo odrasle u Crnoj Gori smo ograničene kultom ćerka, majka, sestra. Ipak, to nam daje osjećaj za pragmatičnost, odlučnost, što nas kvalifikuje za liderske pozicije", kazala je Spahić.

Za Anu Martinović, portparolku Mtela, najvažniji su "volja, dobra organizovanost i samopouzdanje".

"Za bilo koju poziciju u kojoj želite uspjeti i zboriti se za lidersku poziciju, najvažniji su volja, dobra organizovanost i samopouzdanje", ocijenila je Martinović.

Za Milku Forcan najvažnije je da žene "budu aktivne".

 "Budite aktivne. Ko nije spreman nađe izgovor, a ko je spreman nađe način. Ne obazirite se na okruženje, imajte svoj plan i preuzmite sve da ga i realizujete",  poručila je Forcan.

Poslednji, treći dan Konvencije, posvećen je ženi u svijetu stvaralaštva, na kom će gostovati glumica Tanja Bošković, glumac Boda Ninković, režiser i aktivista iz BiH Dino Mustafić i mnogi drugi.

TV prilog: Dušica Pavlović

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније