Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 12. 2015. 10:28 >> 10:19

ŽIVE OD SOCIJALE

Pomozite porodici Bogavac

Banka hrane Crne Gore apelovala je na sve građane koji su u mogućnosti da pomognu petočlanoj porodici Bogavac, Marijani i Savu koji sa troje djece Darijom (9), Valentinom (7) i bebom Jelenom žive kao podstanari u Podgorici od 63 eura socijalne pomoći.

Kako je Marijana kazala, suprug Savo je nezaposlen, a volonteri Banke hrane koji su bili u posjeti toj porodici nijesu ga zatekli kući, jer ide da radi za dnevnicu iako ima zdravstvenih problema.

"Operisao je srčanu komoru i osjeća zdravstvene tegobe i danas. Kako bi obezbijedio barem neki euro djeci, radi sve poslove do kojih može doći. Posla je sve manje, a on je od stresa zbog nemaštine dobio šećer iako genetskih predispozicija za ovu bolest u porodici nema", priča Marijana.

Marijana je do rođenja najmlađe ćerke radila sezonski na Plantažama. Znala je, kako kaže, da zaključa djecu i muža koji leži bolestan u sobi i ode da radi. "Dešavalo mi se da molim da me puste da ode do kuće, jer se mužu slomila igla dok je davao sebi insulinsku terapiju. Jako je stresno i neizvjesno živjeti našim životom", žali se Bogavac.

Stan u kome žive je namješten, a plaćaju ga 130 eura. Marijana kaže da kada bi imali svoje stvari kirija bi bila 30 eura manje što je za njih velika ušteda. Međutim, Bogavci duguju već dvije kirije, a račun za struju im se popeo na preko 400 eura.

Kako se snalazi da djeci obezbijedi doručak i večeru, Marijana sama zna. Sve improvizacije kako bi djeca bila sita su njena briga. Marijana kaže da su vlasnik stana i komšije uvijek tu da pomognu.

"Skoro da ne moram da pitam kada pozajmljujem drva za ogrijev od njih. Velika je to stvar. Moja porodica ne može da nam pomogne jer imaju kredit, a ni suprugova, jer žive kao podstanari. Zato komšije pomažu koliko najviše mogu", ističe ona.

Volonteri su primijetili da djevojčicama koje su u trećem i četvrtom razredu osnovne škole fali odjeća, obuća, školski probor, kao i igračke iako su se one ustručavale da im to kažu.

Djeca , Darija  (9), Valentina (7) i Jelena od pola godine nemaju adekvatnu obucu i odjecu. Banka hrane je ponijela porodici Bogavac osnovne životne namirnice i higijenska sredstva. Uspjeli su da obezbijede slatkiše za djecu i pelene za malenu Jelenu.

Žiro račun za pomoć ovoj porodici je otvoren kod Societe generale banke, a broj je 550-0100400472240-31, a kontakt porodice Bogavac je moguće dobiti putem telefona Banke hrane na broj 069 495 680, putem maila bankahranepg@gmail.com ili u inboxu na Facebook stranici Banke hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније