Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

15. 12. 2015. 16:10 >> 15:56

OTVORENA UPRAVA

Kusovac: Akcioni plan do ponedjeljka

Izrada Akcionog plana za implementaciju Partnerstva otvorenih uprava trebalo bi u naredni ponedjeljak da bude završena, kazao je koordinator Nacionalnog operativnog tima za javnu upravu, Srđan Kusovac.

On je danas, na javnoj debati „Da li smo partneri u Partnerstvu za otvorenu upravu?”, koju je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), kazao da je taj tim potrošio pola godine pripremajući Akcioni plan, nakon čega su počeli sa izradom tok dokumenta ispočetka jer se, kako je objasnio, niz akata ispostavio problematičan sa pravne strane.

On je rekao da su se u junu stekli uslovi da tim krene sa izradom novog Akcionog plana za implementaciju Partnerstva otvorenih uprava.

„Formalno smo tek tada krenuli u ovaj posao. Draftirali smo Akcioni plan, napravili smo javne konsultacije, nismo imali veliki odziv, ali smo dobili korisne inpute. Nadam se da ćemo u ponedeljak, 21. decembra, kada smo zakazali narednu sjednicu Operativnog tima, uspjeti da dođemo do kraja izrade Akcionog plana“, rekao je Kusovac u PR Centru.

Komentarišući naziv javne debate „Da li smo partneri u Partnerstvu za otvorenu upravu?“, Kusovac je ocijenio da su predstavnici Vlade i civillnog sektora napravili važne pomake u partnerstvu.

„Naravno da ne možemo biti istomišljenici, niti se to očekuje, ali mi se čini da smo u tome uspjeli, koliko god da kasnimo u izradi Akcionog plana“, naveo je Kusovac.

Predstavnica nezavisnog mehanizma za izvještavanje o partnertstvu otvorenih uprava Vanja Ćalović objasnila je da taj mehanizam analizira šta je Vlada uradila nakon izrade Akcionog plana u saradnji sa civilnim društvom i drugim grupama, i podnošenja izvještaja koji će proći javnu raspravu.

Govoreći o izradi i praćenju implementacije Akcionog plana, Ćalović je objasnila da u taj proces treba da bude uključeno civilno društvo i da postupak bude javan.

„Drugi zahtjev je da svi imaju adekvatne informacije unaprijed. Da zainteresovanima, kada se pozovu da učestvuju u tom procesu, budu dostupne sve informacije“, kazala je ona.

Treći zahtjev se odnosi na to da Vlada, kako je navela, uloži napore u podizanju svijesti kod građana o Partnerstvu otvorenih uprava, kao i da učestvuju svi slojevi društva i različite društvene grupe.

„Ključno pitanje je da taj Akcioni plan sadrži mjere koje će imati veliki uticaj, koje će dovesti do promjena i koje targetiraju ključne probleme u državi“, rekla je Ćalović.

Kako je objasnila, za praćenje implementacije Akcionog plana preporučuje se da se upostavi neka vrsta nacionalnog foruma, koji će uključiti civilno društvo.

„Vlada treba da informiše i uključi zainteresovane državne agencije i nevladin sektor i da ti sastanci budu održavani redovno na temu implementacije Akcionog plana. Vlada i civilno društvo treba da se dogovore i kodizajniraju ulogu i strukturu, da forum ima jasno definisane uloge i odgovornosti i obaveze. I da postoje mehanizmi odgovornosti“, precizirala je Ćalović.

Prvi sekretar Ambasade Francuske u Crnoj Gori, Žan Žak Forte kazao je da je jedan od izazova Otvorene uprave transparentnost, koja se, kako je naveo, tiče i same demokratije.

„Ovaj zahtjev je pomenut u Deklaraciji o pravima građana, u kojoj se navodi da društvo ima pravo da od državnih službenika traži objašnjjenje za poslovanje državne uprave. Ovaj zahtjev nije nov. Ono što jeste novo su mogućnosti koje moderne tehnologije nude“, rekao je on.

Forte je istakao da se nada da će se otvoriti pristup svim podacima sadržanim u E upravi.

Izvršni direktor Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Nenad Koprivica smatra da važan aspekt Partnerstva otvorenih vlada predstavlja saradnja sa građanima i civilnim sektorom, ističući da je zbog toga važno da ovakvih javnih debata bude što više.

„Kako bi mogli da pružimo doprinos daljem toku reformi, posebno oblasti borbe protiv korupcije u učešća građana u donošenju odluka, neophodno je da kritički sagledamo dosadašnje efekte primjene ove inicijative i svijetlu sagledanih nedostaka i prednosti, formulišemo objektivne i mjerljive ciljeve, čijem ostvarenju treba da zajednički doprinesemo“, istakao je on.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, kazao je da je projekat “Zagovaranje za otvorenu Vladu”, čiji je dio javna debata, dvogodišnji nastavak granta koji finansiraju Evropska unija i Ambasada Francuske u Crnoj Gori.

„Ovaj projekat implementira PASOS u saradnji sa partnerima iz zemalja Zapadnog Balkana: Centrom za evro-atlantske studije iz Srbije, Centrom za istraživanja i javne politike iz Makedonije, Centrom za socijalna istraživanja - Analitika iz Bosne i Hercegovine, Institutom za demokratiju i medijaciju iz Albanije i organizacijom Riinvest sa Kosova“, naveo je Vujović.

Partneri za Crnu Goru su, kako je dodao, CeMI i CEDEM.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније