Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

19. 09. 2016. 22:25 >> 22:05
2

SLUČAJ NOVINARA MARTINOVIĆA

Vlada CG: Ne obaziremo se na pritiske

Crna Gora je odlučna da prevlada izazov organizovanog kriminala i korupcije ne obazirući se na pritiske bilo sa koje strane oni da dolaze, saopštio je savjetnik predsjednika Vlade i rukovodilac njene Službe za odnose sa javnošću Srđan Kusovac u odgovoru organizacijama Human Rights Watch, Komitet za zaštitu novinara i Reporteri bez granica, koji su danas uputili pismo premijeru Đukanoviću povodom slučaja slobodnog novinara Jova Martinovića.

Ove tri organizacije su, u pismu koje su proslijedile i na mnoge evropske adrese, protestovale protiv, kako su naveli, produženog pritvora u periodu čekanja na sudski proces i sudskog gonjenja slobodnog novinara iz Crne Gore Jova Martinovića.

"Time se, kako kažu, krše Martinovićeva prava na slobodu i regularan proces, a zanemaruju obaveze Crne Gore u smislu poštivanja slobode štampe.

"Mi pozivamo nadležne vlasti da Martinovića puste odmah na slobodu i da njegovom advokatu obezbijede sve dokaze kojima ga terete. Kako je objašnjeno u donjem tekstu, mi smo ozbiljno zabrinuti po pitanju toga da su istraga i optužbe kojima se Martinović tereti motivisani njegovim novinarskim radom a ne kriminalnim postupanjem s njegove strane, te bi se od njih kao takvih trebalo odustati", poručuju iz ove tri organizacije. 

Smatraju da je, ako tužilac bude ustrajao po pitanju optužbi sve do suđenja, od osnovne važnosti da to suđenje bude u skladu s međunarodnim standardima, uključujući tu i prava utjelovljena u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

U Human Rights Watch, Komitetu za zaštitu novinara i Reporterima bez granica smatraju da u  slučaju Martinovića, organi vlasti niijesu ponudili konkretne činjenice niti okolnosti kojima bi se opravdao njegov kontinuirani pritvor, te da bi ga, stoga, trebalo pustiti na slobodu dok čeka na suđenje, a i u toku suđenja.

"Kad su u pitanju stvari kojima se optuženi tereti, tužilac tvrdi da je Martinović inio krivična djela posredovanjem u sastanku između kupca i prodavca narkotika, te instalacijom aplikacije za komunikaciju Viber (popularna i često korištena aplikacija) – na telefon navodnog vođe bande Duška Martinovića (nije u srodstvu sa novinarom). Jovo Martinović poriče te optužbe i sa svojim advokatom je objasnio tužiocu da je njegov kontakt sa Duškom Martinovićem i drugim navodnim kriminalcima bio isključivo u kontekstu njegovog novinarskog posla", navodi se u pismu upućenom premijeru Milu Đukanoviću.

Iz ove tri organizacije navode da je Martinović, tokom proteklih 15 godina, pravio opširne istraživačke izvještaje o korupciji, kriminalu i ratnim zločinima, uspostavljajući izvore među kriminalnim organizacijama. 

"Međunarodni novinari koji sarađuju sa Martinovićem daju potvrdu o njegovom integritetu i profesionalnosti. Oni posebno ukazuju na to koliko je on vješt kad je u pitanju uspostava direktnih izvora u kriminalnim organizacijama", navodi se u pismu.

Oni smatraju da, nakon jedanaest mjeseci pritvora i pet mjeseci nakon podizanja optužnice, jedini dokaz koji je tužilac obezbijedio Martinoviću su izjave dvojice njegovih suoptuženih, "koji izgleda sarađuju s vlastima u zamjenu za smanjenje kazne. U augustu mjesecu dnevnik Vijesti objavio je niz članaka u kojima se tvrdi da je specijalna tužiteljica Mira Samardžić primijenila pritisak na Duška Martinovića da Jova Martinovića umiješa u krivična djela koja on nije počinio", navodi se u pismu.

Iz ove tri organizacuije poručuju da su zabrinuti zbog dugotrajnog pritvora u kom se nalazi Jovo Martinović, te time da je tužilaštvo motivisano njegovim radom kao istraživačkog novinara, a ne da postupa u reakciji na navodno krivično djelo. 

"Time bi se pokazalo nepoštovanje obaveza Crne Gore u smislu poštovanja i zaštite medijskih sloboda. Pored toga, Kopenhagenski kriteriji koji se primjenjuju na države koje su u pregovorima za članstvo u Evropskoj Uniji uključuju poštovanje slobode štampe", navodi se u pismu.

Tri organizacije kažu da, ako je tužilaštvo prikupilo istražne dokaze protiv Martinovića, relevantni organi vlasti treba da obezbijede puni pristup tim dokazima Martinoviću i njegovim pravnim zastupnicima, tako da oni mogu pripremiti njegovu pravnu odbranu. 

"Mi pozivamo i na to da se Martinović pusti na slobodu dok se ne donese presuda u njegovom sudskom procesu", zaključuje se u pismu koje su potpisali Hju Vilijamson, direktor HRW za Evropu i Centralnu Aziju, Žoel Simon, izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara i Kristof Delor, generalni sekretar Reportera bez granica.

Kusovac: Premijer nema, ne može i ne treba da ima ingerencije ni uticaj na sudsku vlast

U odgovoru, savjetnik premijera i šef Vladine Sluđbe za odnose sa javnošću Srđan Kusovac navodi da je siguran da je ovim organizacijama poznato da je vlast u Crnoj Gori, kao i u svakoj demokratskoj državi, podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu, te da predsjednik Vlade kao prva ličnost izvršne vlasti nema, ne može i ne treba da ima nikakve ingerencije niti uticaj na drugu granu vlasti. Utoliko, kako kaže Kusovac, čudi adresat vašeg dopisa.

Kusovac, ipak, podsjeća tri međunarodne organizacije da je Martinović lišen slobode 22. oktobra 2015. u međunarodnoj policijskoj akciji pod radnim nazivom „Mak”, na osnovu osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. 

"Inkriminisana djela nemaju veze sa novinarskom profesijom", navodi Kusovac.

Podsjeća dalje da je sudija za istragu odredio pritvor kao mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka koji je kasnije, u skladu sa zakonskim razlozima, produžavan. 

"Specijalno tužilaštvo je sprovelo istragu u periodu od 24. oktobra 2015. godine do 08. aprila 2016. godine i podiglo optužnicu protiv okrivljenog Martinović Jova i još 13 lica. Ovaj dokument je javno dostupan i može se naći na sajtu Specijalnog tužilaštva", navodi se u odgovoru Kusovca.

On smatra da se nameće zaključak da je Specijalno tužilaštvo postupalo u razumnom roku i u skladu sa zakonom predviđenim rokovima za sprovođenje istrage.

"A iz činjenice da je optužnica podignuta i potvrđena proizilazi da je zasnovana na dokazima koji su pribavljeni u zakonitoj proceduri sprovedene međunarodne akcije te da se očekuje i sprovođenje postupka pred sudom u kojem će se utvrđivati osnovanost optužnice i u kojem će optuženi imati pravo na odbranu po standardima pravičnog suđenja", navodi se u odgovoru Kusovca.

On predstavnike tri međunarodne organizacije podsjeća i na posljednji Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, u kojem se, kada je riječ o pravosuđu Crne Gore, navode, među ostalim, i sljedeće ocjene: „Napravljeni su važni koraci u usklađivanju zakonskog okvira s evropskim standardima, povećanju profesionalizma i nezavisnosti. Sada je potrebno staviti naglasak na implementaciju.“ i „Dalji napredak u ukupnim pristupnim pregovorima takođe će zavisiti od vladavine prava: ona će morati biti demonstrirana i ocijenjena na osnovu pouzdanih bilansa rezultata ostvarenih u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.“ 

"Takođe ukazujem na činjenicu da je proteklih godina jedna od važnih ocjena kako nas u Crnoj Gori tako tako i naših međunarodnih partnera bila da su organizovani kriminal i korupcija jedan od izazova sa kojima se suočavaju i Crna Gora i ostale države našeg regiona. Mi smo te nalaze i ocjene izazova shvatili ozbiljno i kao odgovorna vlast i država odlučni smo da i te izazove prevladamo. Vjerujem da ste imali prilike da se informišete u medijima o konkretnim aktivnostima koje se s tim u vezi sprovode u Crnoj Gori. Namjeravamo da nastavimo još većom odlučnošću i efikasnošću ne obazirući se na pritiske bilo sa koje strane da oni dolaze", zaključuje se u odgovoru savjetnika premijera Đukanovića.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније