Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2013. 22:05 >> 22:05

STRATEGIJA

Za bolji položaj LGBT osoba

Savjet za zaštitu od diskriminacije jednoglasno je podržao nacrt Strategije unaprjeđenja kvaliteta života LGBT osoba. Strategija se odnosi na period 2013 – 2018. godine.

Ocijenjeno je da Strategija ima veliki značaj, jer na veoma jasan, realan i pristupačan način, jezikom koji je razumljiv, veoma dobro prepoznaje potrebe i probleme LGBT zajednice, te predlaže konkretne i adekvatne mjere za njihovo rješavanje.

„Potvrđena je posvećenost politici kontinuiranog unaprjeđivanja ljudskih prava i sloboda i izraženo uvjerenje da će primjena Strategije značajno doprinijeti poboljšanju položaja LGBT zajednice u crnogorskom društvu“.

Savjet je posebno pozdravio široku podršku relevantnih domaćih i međunarodnih LGBT grupa i nevladinih organizacija posvećenih zaštiti LGBT prava, koji su izrazili nesumnjivu i snažnu podršku tekstu Strategije.

Savjet je usvojio Informaciju o radu radne grupe Ministarstva zdravlja povodom pripreme Pravilnika o prijemu i tretmanu transrodnih osoba u vezi sa procesom njihove rodne konfirmacije. Pohvaljena je spremnost Ministarstva zdravlja i resornog ministra da, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, preduzimaju aktivnosti na planu blagovremenog usvajanja ovog dokumenta.

 

Savjet je pozdravio i ostvarenu uspješnu saradnju Ministarstva sa predstavnicima civilnog sektora u ovoj problematici.

Savjet se upoznao sa aktivnostima na planu realizacije LGBT projekta Savjeta Evrope u Crnoj Gori, kao i sa preduzetim koracima u dijelu implementacije LGBT projekta povodom policijske obuke i zahvalio na podršci Ambasade Kraljevine Holandije.

„Ukazano je na značaj prezentovanih projekata, a u cilju unapređenja ambijenta, tolerantne i društveno prihvatljive klime, te zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније