Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 09. 2015. 16:41   >>  22:02 63

VIJEK OD MOJKOVAČKE BITKE

Srpski nacionalni savjet stavio krst na spomenik

Srpski nacionalni savjet je, mimo svih propisa ove države, samoinicijativno i u neradne dane, bez obavještavanja nadležnih iz lokalne uprave, izvršio intervenciju na spomen obilježju junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj njivi, saopštio je predsjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević. Naime, na pozivnici koju je SNS dostavio Medojeviću, vidi se krst koga nije bilo na decenijama starom spomen obilježju na Bojnoj njivi. Medojević je uputio pismo predsjedniku SNS-a Momčilu Vuksanoviću u kome ga je upozorio da je, za ovakve postupke, Zakonom o spomen obilježjima zaprijećena kazna zatvora do tri godine. Saopštenje objavljujemo integralno.

“U godini kada Opština Mojkovac i Država Crna Gora aktivno radi na pripremi obilježavanja značajnog jubileja – 100 godina od Mojkovačke bitke, dva puta se suočavamo sa neprijatnostima a tiču se nezakonitog, protivpravnog i samovlasnog postupanja sa spomen obilježjem – Spomenikom junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj Njivi.

Naime, u januaru tekuće godine, od strane nepoznatih počinilaca, neovlašćeno su  skinute  dvije ploče od bronze koje su se nalazile na kamenom spomeniku. Navedeni  čin je predmet rada nadležnih organa Crne Gore.

U međuvremenu, Skupština Opštine Mojkovac donijela je Program podizanja spomen obilježja („Sl.list CG  - opštinski propisi br.10/2015), kojim je, saglasno članu 50 i 52 Zakona o spomen obilježjima, dat status spomen obilježja objektima koji su podignuti na teritoriji opštine Mojkovac nakon 15.11.1971.godine, među kojima je i Spomenik junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj Njivi. Prema  Zakonu o spomen obilježjima („Sl.list CG“ br.40/2008), nosilac zaštite i održavanja  spomen – obilježja je opština.

O drugoj neprijatnosti smo, od strane Komunalne policije, obaviješteni i to  da je nepoznato lice ili više njih  u periodu od 11.09. do 13.09.2015.godine, neovlašćeno izmijenio – doradio  spomen obilježje junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj Njivi.

Poštovani, iznenađuje saznanje (nakon prijema mejla u kome nam, osim priznanja da ste napravili navedenu intervenciju na spomeniku, šaljete i fotografije prije i nakon, kako kažete „obnove spomen-obilježja“) da ste se, mimo svih propisa ove države, odvažili da samoinicijativno  u neradne dane, bez obavještavanja nadležnih iz lokalne uprave, izvršite intervenciju na navedenom spomen obilježju. Pretpostavljam da ni skup koji planirate i na koji me pozivate nijeste prijavili nadležnima u rokovima predviđenim zakonom.

Zaštita spomen obilježja obezbijeđena je i odrednicom da se njihova izmjena, dorada, izmiještanje, zamijena i uklanjanje može vršiti isključivo po propisanom postupku, tj.postupku za podizanje spomen obilježja. Takođe, nijeste ispoštovali ni umjetničko ni arhitektonsko rješenje ovog spomenika. Napominjem da je kaznenim odredbama  Zakona o spomen obilježjima („Sl.list CG“ br.40/2008) zaprijećena kazna za ovakvo postupanje -  kazna zatvora do tri godine.

Kao odgovorno lice  ispred Opštine Mojkovac, zalažem se – i zalagaću se , da sve radnje koje predstavljaju bilo kakav vid kršenja pravnih i moralnih načela i normi  dobije svoj epilog pred nadležnim organima Crne Gore”, navodi se u Medojevićevom pismu Vuksanoviću.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta najavili su da će sjutra, “sa blagoslovom episkopa Nikšićko-budimljanskog Joanikija” obaviti osveštanje “obnovljenog spomen obilježja junacima slavne Mojkovačke bitke koji padoše za krst časni i slobodu zlatnu”.

Пратите нас на

Коментари63

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније