Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 09. 2015. 13:57 >> 20:20
130

U KOTORU

Izvrijeđali Mihaila, raspravu odgodili

Javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti odgođena je danas u Kotoru, nakon što je grupa od oko 100 građana spriječila mitropolita Mihaila i ostale predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da uđu u palatu Bizanti.

Mitropolit Mihailo je i danas, kao i prije nekoliko dana u Bijelom Polju, doživio neprijatnost, jer mu je upućeno i niz uvreda.

Predstavnik CPC Stevo Vučinić rekao je agenciji Mina da je "grupa od oko 100 ekstremista predvođena sveštenikom Srpske pravoslavne crkve vrijeđala predstavnike CPC i nije im dozvolila da uđu u palatu".

"Pokušali su da izazovu ekces sa teškim fizičkim posljedicama i odlučili smo da se povučemo da se ekces ne bi pretvorio u konflikt između našeg obezbjeđenja i tih ljudi koji su htjeli da se razračunaju sa mitropolitom Mihailom, što je moglo da ima teške posljedice i završi se na način neprimjeren civilizovanom svijetu u 21. vijeku", rekao je Vučinić.

On je kazao da je na mjestu incidenta bilo između deset i 15 policajaca. Okupljeni građani vrijeđali su predstavnike CPC na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, uzvikujući "sotono" i "ustašo".


Uprkos pritiscima nećemo povući Nacrt zakona

Nakon incidenata u Bijelom Polju i Kotoru, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poručuje da će nastaviti sa realizacijom Programa Javne rasprave i održavanjem Okruglih stolova, a pritisci te vrste, kako navode, neće ispuniti pojedina očekivanja da se Nacrt zakona povuče iz Javne rasprave, što je postao sve učestaliji zahtjev.

Iz ministarstva ponavljaju da su juče pojasnilo koji su uslovi i prostorni kapacitet Palate Bizante u Kotoru i apelovali na vjerske zajednice da pošalju svoje predstavnike, a da građani koji, zbog tehničkih uslova palate Bizanti, ne budu u mogućnosti da prisustvuju, svoje mišljenje o Nacrtu zakona dostave na adresu Ministarstva.

„Od ranih jutranjih časova građani su popunili mjesta za sjedenje u palati Bizanti. Kada je Javna rasprava trebalo da počne, prisutni su ultimativno tražili da svi koji su stajali ispred sale, i za koje nije bilo dovoljno mjesta, uđu ili da neće dozvoliti početak Okruglog stola“, saopšteno je iz Ministarstva.

S obzirom na to da palata koja ima 50 mjesta za sjedenje ne može da primi nekoliko stotina ljudi, jasno je bilo, kako navode, da je ovaj ultimatum upućen s namjerom da organizator odustane od održavanja Orkuglog stola.

„Zatim je jedan od zahtjeva bio da se Okrugli sto održi u većoj sali. Nakon toga, ministar Suad Numanović je predložio da se udovolji ovom zahtjevu i da se Javna rasprava održi u većoj sali. Međutim, prisutni su reagovali da je i to neprihvatljivo, i na taj način odustali od sopstvenog zahtjeva navodeći ovog puta, da se na taj krši program Javne rasprave“, navodi se u saopštenju.

Sve to, kako poručuju iz resornog ministarstva, govori u prilog da prisutnima nije bilo u interesu održavanje današnje Javne rasprave u Kotoru.

Kažu da je ministar Numanović je nekoliko puta pokušao da otvori Okrugli sto. Zbog atmosfere koja je vladala u sali, to nije bilo moguće. Iz tog razloga odlučeno je da se održavanje Okruglog stola odloži.

„Ovakav razvoj situacije je jasno pokazao da prisutnima nije u interesu da se program Javne rasprave uredno sprovede, već da se nadalje odlaže. Okrugli sto u Kotoru je trebalo da bude još jedna prilika da se daju mišljenja i sugestije na Nacrt i imali su imali dovoljan broj svojih predstavnika i pristalica da to iskažu i rasprave sa ostalim učesnicima Okruglog stola“, poruču iz Ministarstva za ljudska prava.

Okrugli stolovi u okviru Javne rasprave su prilika da se iznesu stručna mišljenja i primjedbe u cilju dobijanja finalnog teksta Nacrta zakona.

„Takva dešavanja nisu mjesto za stvaranje nedemokratske i netolerantne atmosfere uz saopštavanje političkih stavova. Održavanje okruglih stolova je prilika da se kroz dijalog dođe do određenih rješenja. Ukoliko se odbaci takav pristup, kao što se desilo na Okruglim stolovima u Bijelom Polju i Kotoru, to ukazuje da su namjere prisutnih bile drugačije“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U ponedjeljak ni u Bijelom Polju nije održana zakazana javna rasprava o Nacrtu zakona, jer su okupljeni građani fizički pokušali da nasrnu na mitropolita Mihaila i predstavnike CPC.

SPC je ranije juče pozvala vjernike da ne "nasijedaju na provokacije" i da se "na civilizovan način odazovu" na javnu raspravu.

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević kazao je juče da o pitanjima vjeroispovijesti, rješenja treba da ponudi struka, navodeći da su uvijek sve vjerske zajednice u Kotoru bile poštovane i cijenjene.

Inače, Srpska pravoslavna crkva se protivi odredbama Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, najviše zbog toga što će njime sve vjerske zajednice biti izjednačene po statusu i u odnosu na državu.

Nacrt zakona predviđa da svi crkveni objekti koji su do 1918. godine podignuti narodnim novcem postanu državna svojima.

Пратите нас на

Коментари130

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније