Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 09. 2015. 12:28 >> 12:30
6

STJEPČEVIĆ UOČI RASPRAVE

Kotor njeguje vjersku toleranciju

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević kaže da o pitanjima vjeroispovijesti, rješenja treba da ponudi struka. Ističe da su uvijek sve vjerske zajednice u Kotoru bile poštovane i cijenjene, a vjeruje da će tako biti i sjutra na Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Palati Bizanti u Kotoru sjutra će biti održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Stjepčević je kazao da je Kotor u svojoj dugogodišnjoj tradiciji uspješno njegovao sve odlike multikonfesionalne sredine.

“Grad u kojem svi zajedno živimo bez razlika je tekovina naše civilizacije na ovom prostoru na kojem smo s pravom ponosni”, kazao je Stjepčević, za Skala Radio.

On ističe da su međusobno poštovanje, uvažavanje različitih mišljenja oduvijek bili značajna pozitivna karakteristika Kotora. Zbog toga smatra da će u takvom duhu proteći i sjutrašnja javna rasprava.

“O svim pitanjima vjeroispovijesti, smatram da struka treba da da rješenje. Sve vjerske zajednice su u Kotoru bile poštovane i cijenjene, imale su zajednički suživot, tako da ne vidim razloga zašto bi to sjutra drugačije bilo”, kazao je Stjepčević.

On kaže i da je Nacrt novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti nastao u najboljoj namjeri u cilju održavanja modela vjerske tradicije, njegovanja vjerskih sloboda i zajedničkog života svih nacionalnosti i konfesija u Crnoj Gori.

Stjepčević smatra da su Kotorani svjesni činjenice da će nastavljajući tradiciju poštovanja učestvovati konstruktivno u sjutrašnjoj raspravi.

“Ništa drugo nije očekivati u gradu u kojem je oduvijek postojala mogućnost za slobodnu vjeroispovijest, ali i svako pojedinačno mišljenje”, poručio je Stjepčević.

Da se ne ponovi Bijelo Polje

Povodom održavanja sjutrašnjeg skupa Ministarsvo je saopštilo da Palata Bizanti raspolaže s 50 mjesta, zbog toga pozivaju vjerske zajednice, da delegiraju svoje predstavnike, kako javna rasprava ne bi bila zloupotrijebljena.

"Smisao Okruglog stola je da se čuju stručni stavovi zainteresovanih subjekata o ovom pitanju, a ne da se organizuje masovni skup na kojem će pojedinci, kao na Okruglom stolu u Bijelom Polju, zloupotrijebiti Javnu raspravu", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava .

Kako navode, poučeni nemilim dešavanjima sa Okruglog stola u Bijelom Polju, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poručilo je da će preduzeti neophodne mjere da obezbijedi Okrugli sto u Kotoru, da uslovi za diskusiju budu u skladu sa tehničkim uslovima Palate Bizanti.

"I da se na Okruglom stolu čuju, prije svega, stručna mišljenja. Molimo zainteresovane da uvaže ovaj apel, a sve koji ne budu u prilici da učestvuju na Okruglom stolu u Kotoru, pozivamo da svoje stavove dostave na adresu Ministarstva za ljudska i manjinska prava", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније