Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: M.M ]

05. 01. 2020. 12:06 >> 14:02
26

ASOCIJACIJA DIJASPORE CG

Zakon potreban, sačuvajte mir i bezbjednost

Članovi Asocijacija dijaspore Crne Gore, saopštili su da sa zebnjom posmatraju šta se ovih dana dešava na ulicama crnogorskih gradova, kao i u regionu, a sve povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Zakona koji je, kako kažu, usklađen sa najvećim evropskim i međunarodnim standardima i koji je kao takav ocijenjen i od Venecijanske komisije.

Oni ističu da je svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori izuzev SPC-u taj akt je prihvatljiv.

"Zvaničnici zemalja našeg prijema se pitaju zašto? Nama je odgovor poznat, ali nas boli i zabrinjava da oni koji su izbjegli ili se raselili sa svojih ognjišta zbog “ideja i politika velikih naroda” su to zaboravili. Mi ako smo teritorijalno daleko od matične države sve pamtimo i ništa ne zaboravljamo. Ne zaboravljamo kolone nevoljnika iz Bosne, Kosova, Hrvatske kojima su naše familije otvorile svoje domove, dajući im ljudsku, humanu podršku, ne očekujući da će gost u nevolji, jednog dana željeti u našoj kući da bude gazda… na što im podršku daju upravo oni čije su očito ambicije i pretenzije da im Crna Gora bude satisfakcija za ranije izgubljene bitke i teritorije", navode članovi Asocijacija dijaspore Crne Gore. 

Oni su osudili, kako navode, perfidno prikriveno “nemiješanja” kroz direktno miješanje pod plaštom “vjere” u unutrašnju politiku i imovinu suverene države Crne Gore, od onih koji bi možda željeli neku novu “Srebrenicu ili Vukovar“ ali ovog puta na teritoriji Crne Gore, pod parolom da “brane Srpske svetinje” iste one koje su nakon okupacije Crne Gore 1918. prisvojili.

"Osuđujemo “molebane" ,“litije” i šetnje koje organizuje vjerska organizacija SPC, a kojima pokušavaju da uznemire građane naše domovine", naveli su oni. 

Oni kažu da su zgroženi činjenicom da je u tim "šetnjama" i pokušajima, kako kažu, destabilizacije Crne Gore, najviše upravo onih kojima je Crna Gora širom otvorila vrata za vrijeme ratova 90-ih.

"Ne možemo a da ne navedemo, da su mnogi od nas upravo u tom vremenu otišli “trbuhom za kruhom “ po svijetu, a da su upravo današnji “vjernici “ SPC koji su ovih dana najbučniji po crnogorskim ulicama braneći NAŠE OD NAS, od Crne Gore dobili sve pogodnosti koje ni danas nemaju pojedini njeni građani. Ovim se potvrđuje ona stara crnogorska izreka “hrani sirotu, za svoju sramotu”.

Oni su osudili i napade na Ambasadu Crne Gore u Beogradu i skrnavljenje zastave od strane "šovinistički nastrojenih huligana", gdje su se čule poruke mržnje sa pozivima na sukob i napade na teritoriju Crne Gore, što ambasada po svim međunarodnim standardima jeste.

"Podržavamo usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji će konačno osigurati ravnopravnost svim vjerskim zajednicama u našoj domovini u poštovanju Ustava Crne Gore". 

Oni su istakli da daju podršku i Predsjedniku Crne Gore i svim državnim institucijama da sačuvaju mir i bezbjednost građana, teritorijalni integritet i prosperitet Crne Gore, ustavni poredak, vladavinu zakona i jednakost građana.

"Za Crnu Goru sve, Crnu Goru nizašto! DA JE VJEČNA CRNA GORA!" zaključuju iz Asocijacije dijaspore Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније