Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Milica Stijepčević, TVCG

24. 12. 2023. 07:55 >> 07:55
3
Čitaj mi:

POVRATAK NA OGNJIŠTE

Mladi farmer: Život na selu može biti lijep, nedostaje podrška države

Sela u Crnoj Gori naročito na sjeveru naše države suočavaju se sa odlaskom stanovništva u gradove. Mladi ljudi su u potrazi za boljim i lakšim životom, tako da nam sela ostaju pusta. Ipak, ekipa emisije Agrosaznanje je u andrijevičkom selu Gračanica razgovarala sa Aleksandrom Labanom mladim farmermerom koji se iz grada vratio na selo. Očekivao je međutim da će na svom poljoprivrednom putu imati veću podršku države i opštine.

Aleksandar Laban, mladi domaćin koji je imao priliku da živi u gradu. No ipak je odlučio vratiti se na rodno ognjište gdje je oformio porodicu i gdje je napravio mješovitu farmu. Naš sagovornik kaže da je usamljen jer je u selu ipak ostalo vrlo malo stanovništva.

"Sve su kuće napuštene, tamo nema nikoga. Zadnjih 20 godina svi su otišli po inostranstvu i u gradove. Slabo koga ima, ja mislim da je rijetko da je ostalo na selu od mladih. Mislim da sam u ovim krajevima samo ja", kazao je Laban. 

Laban kaže da od zarade od stočarstva može dobro da živi sa porodicom. Kada uporedi život na selu i život u gradu, Aleksandar je ipak birao Gračanicu, rodno mjesto.

"Na građevinu da radim za 50 eura ne bih mogao, jer imam ženu i dvoje djece i ne bih mogao da izguram. Znam da sam ovako svoj gazda, imam svoje ogromno imanje. I onda prodane cele svinje, jagnje se prodaje", kazao je Laban. 

A ukoliko bi bila adekvatna podrška od strane opštine i resornog ministarstva, naš sagovornik bi i proširio farmu.

Aleksandar zaključuje da život na selu može biti organizovan i veoma lijep. Čim se proizvodi zdrava hrana, zarada je solidna, samo još nedostaje podrška države.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније