Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Слободан Докнић [ TVCG ]

20. 05. 2023. 19:50 >> 19:51
1

NIKŠIĆ

Otpad u koritu Gračanice, mještani protestuju

Višedecenijsko odlaganje otpada u koritu rijeke Gračanice natjeralo je mještane da reaguju i zaustave saobraćaj na sat kako bi skrenuli pažnju nadležnih na ogroman problem. Predlažu da se Komunalna policija Nikšića aktivnije uključi u sprječavanju nelegalnog odlaganja otpada, ali i da se počinioci koji to rade kazne.

Otpada uz i u koritu rijeke Gračanice, natjerao je lokalno stanovništvo da na ovaj način obračunaju sa ljudima koji neovlašćeno odlažu smeće

A kako bi se nadležni aktivnije uključili u regulisanje višedecenijskog problema, grupa građana i ekoloških aktivista danas je na sat blokirala saobraćaj na mostu kod naselja Gvozdenice.

"Industrijski pogoni talože svoj otpad uz korito. Oni to rade tokom noći iz razloga što ljudi izgleda nijesu svjesni u kakvom problem se nalazimo, tj. ne mare previse za svoju životnu sredinu", kazao je mještanin i organizator protesta Boško Pavićević.

Okupljeni građani traže da se izvrši procjena uticaja na životnu sredinu asfaltne baze u blizini rijeke, ali i da nadležni što prije uklone otpad. 

"Drugi zahtjev je da komunalna policija krene da radi svoj posao i patrolira ovim mjestima ka oi na lokalitetu Carevog mjesta, a ne samo u centru grada. Nije samo centar njihova nadležnost, već cijela teritorija grada", kazala je Ivana Čogurić  iz Ekopatriotizma.

Pored završenih projekata vezanih za regulaciju korita rijeke Gračanice u zoni 6 mostova i kreiranje industrijske biznis zone, iz Opštine Nikšić ističu da pokušavaju da nađu model za suzbijanje nelegalnog odlaganja otpada.

"Agenciji za zaštitu podataka Komunalna policija je ustupila svu potrebnu dokumentaciju za video nadzore. Mislim da ćemo sa tim video nadzorom najbolje kažnjavati te počinioce koji dolaze i izručuju ovdje nekontrolisano smeće", ističe sekretar Sekretarijata za saobraćaj i komunalne  poslove Vidak Krtolica.

Mještani i ekološki aktivisti su najavili da će istrajati u protestima dok se problem sa otpadom ne riješi.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније