Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Милица Секулић

10. 11. 2023. 14:12 >> 15:45
2

SJEDNICA SO MOJKOVAC

Većina odbornika za raskidanje ugovora sa firmom Tara recources

Na sjednici SO Mojkovac, na kojoj su odbornici raspravljali da li žele rudnik u svom gradu ili ne, 14 odbornika DPS-a, 1 SNP i 2 odbornika Grupe građana "Ne damo Mojkovac" glasali su za inicijativu kojom se traži da se konstatuje prestanak ugovora sa firmom "Tara resources" i da se zabrane sve rudarske aktivnosti na teritoriji ove opštine. Odbornici vladajuće većine nijesu bili u sali kada se glasao o inicijativi. Marko Janketić, predsjednik Skupštine iz Demokrata je bio uzdržan.

Miloš Rajković iz SNP-a predstavio je inicijativu po kojoj je sazvana sjednica.

"Da se stane na kraj projektu koji bi trajno uništio i devastirao Mojkovac. Da smo hrabri da ne radimo u korist koncesionara već građana. Vlada mora ispoštovati volju većine u mojkovačkom parlamentu. Ponosan sam što glasam sa DPS-om i svima koji su da se sačuva grad jer ovo nije partijsko pitanje", poručio je Rajković.

Predrag Smolović iz DPS-a kazao da im spočitavaju da su sarađivali sa investitorima i to niko ne spori.

"Ja sam bio na čelu Komunalnog preduzeća i naše mašine su radile za njih, naravno za novčanu naknadu. Ali nema benefita koji mogu da zamjene ono što će da uništi rudnik olova i cinka. Sa 600.000 od koncesija mi ne možemo ništa. Mi smo 2021. odustali od rudnika jer su obrazložoli kako će se raditi. Oni hoće da naprave od Mojkovca Tumograd iz Bugarske, rudarsko mjesto. Bor i Majdanpek iskopavaju zlato pa su još bolesni", kazao je Smolović.

Kaže da se uključila ozbiljna intelektualna javnost, objasnili su o čemu se radi da se živa ne može izolovati.

"Nema opšteg benefita. Kažu 700 radnih mjesta. Ovo je utopija i ne smijemo da budemo uz to. Uništili bi i ono što imamo. Mislim da od danas treba da budemo svi zajedno. Svi nam spočitavaju da smo mi pokrenuli priču o rudniku, a niko ne pominje ski-centar i zatvor u gradu koji smo mi inicirali. Predlažem da svi glasamo za održivi razvoj i sve što je dobro za ovaj grad, a da smo protiv rudnika", poručio je Smolović.

Mitar Vidaković koji predstavlja Grupu građana "Zdravi Mojkovac" kazao je da je velika većina građana protiv otvaranja rudnika.

"Površina nekadašnjeg jalovišta je oko 25.000 hektara sad je mnogo veća", kazao je Vidaković.

On je nabrojao razloge zbog kojih je neko protiv rudnika.

1. Ne može se zanemariti šteta po zdravlje gradnja koja se i danas osjeća.
2. Blizina dva Nacionalna parka.
3. Blizina rijeke Tare koja je pod UNESKO zaštitom.
4. Blizina samog grada.
5. Rudnik bi uslovio veće iseljavanje, zbog štetnog uticaja na životnu sredinu
6. Negativni uticaj na poljoprivrednu proizvodnju.
7. Blizina ski centra Žarski i Smiljača samo  jedan kilometar. Rudarstvo i turizam ne idu zajedno.
8. Koncesioni ugovor istekao ove godine.

Miodrag Fustić iz Inicijative "Zdravi Mojkovac" rekao je da je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović prepoznao da su od novca i materijalnih interesa značajniji životi zdravlje građana Mojkovca.

Fustić je naveo da  Nacrtom plana do 2040. jesu planirane rudarske aktivnosti i to je odrađeno perfidno bez znanja javnosti.

"Dok god se to ne izbriše iz novog Prostornog plana u kojem su precrtane želje investitora, nije dobro. Ako je IJZ rekao da je za Mojkovac otvaranje rudnika novi rizik od oboljevanja od malignih bolesti, zar treba da raspravljam o tome", pita se Fustić.

Veljko Dedejić iz Građanskog pokreta URA rekao je da su u tom političkom subjektu od početka bili principijelni i za otvaranje rudnika ali ne po svaku cijenu.

"Moraju se ispoštovati svi ekološki standardi. Mi nemamo legitimitet da odlučujemo u ime svih građana. Mi vidimo budućnost Mojkovca u izgradnji rudnika koji neće ugroziti životnu sredinu i zdravlje građana. Ne znam zašto se bježi od referenduma. Neka građani sami donesu odluku. Iako ni referendum ni zaključci ove sjednice nisu obavezujući, ali neka se zna šta građani žele. Zato mislim da bi eventualni referendum bio pravi pokazatelj stanja u gradu. Predviđeni  prostorni plan nije prihvatljiv", poručio je Dedejić.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić kazao je da ne može priča oko rudnika da se odvoji od politike.

"Što se tiče političkog aspekta, neke su stvari veoma manipulativne i volio bih da se o tim argumentom detaljno raspravimo. Politički je ova inicijativa legitimna. Ovdje smo svi na istom zadatku jer svi želimo bolje za ovaj grad. DPS je imao 30 godina, i 16 u Mojkovcu da riješi neke stvari, pa gdje ste bili tad", pita se Delić.

On je pitao DPS gdje su bili da naprave bilo koji projekat i da se pobune za bilo šta.

"Ako ne dođe do otvaranja rudnika država i mi moramo da odradimo projekat zaštite rijeke Rudnice koja se i danas zagađena uliva u Taru. Zašto to niste ponudili kao opciju. Licemjerni ste jer ste vi potpisali ovaj koncesioni ugovor, a ne ova vlada. Da smo razgovarali danas možda samo jedna tačka bi nas razdvajala i to zabrana bili koje rudarske aktivnosti. To bi značilo da zatvorimo i kamenolom u Štitarici", kazao je Delić.

Nažalost, kako je istakao, nijesu se dogovorili jer su dobili inicijativu i rečeno im je da o ovome nema rasprave.

"To nije demokratija. Mi smo inicijativu proslijedili Vladi i pokrenuli pregovore sa premijerom Milojkom Spajićem. Ne sviđa mi se što je ova inicijativa jednostrana od strane onih koji su i potpisali koncesije. Zašto bježimo od referenduma. Ja i moja stranka se nećemo miješati ako dođe do referenduma pa neka građani pošteno odluče šta žele", poručio je Delić.

On je dodao i da je najznačajniji za Mojkovac projekat skijališta Žarski koje se mora otvoriti za godinu inače, kako je ocijenio, sve otpada.

"Mi smo pitali je li rudnik u koliziji sa ski-centrom. Ako se dokaže da će prašina i miniranje da remeti rad skijališta, ako se to potvrdi mi smo automatski protiv rudnika. Ako hoćete da imamo katun od opštine - imaćemo katun. Bez industrije i privrede nema grada. Može da bude selo, ali grad ne", ocijenio je Delić.

Ivan Ašanin potpredsjednik opštine iz URE ocijenio je "da je na vlasti DPS današnje rasprave ne bi ni bilo. Jer ne bi smjeli pričati. Danas ste slobodni i dobro je da se raspravlja. Je li ko pitao 2011. građane hoće li rudnik? Nije! Nije ni vas pitao i pristali ste", istakao je Ašanin.

Kako kaže, sa ovakvim rudnikom koji je predložen ovim Prostornim platnom "ja sam za veliko "Ne" protiv rudnika".

"DPP je neprihvatljiv. I mi smo kao lokalna uprava rekli da smo protiv toga. Zbog raznih manipulacijama tražićemo ispitivanje sve finansijske transakcije. Nisu novci išli komunalnom nego privatnoj firmi koja je radila radove za rudnik. I sad ste vi ti koji najviše zagovarate da rudnik nije dobar", ocijenio je Ašanin.

Danilo Đurović iz Grupe građana "Ne damo Mojkovac" istakao je da je više zabrinut što koalicioni partneri nisu jedinstveni.

"Naš glas ide isključivo zdravom Mojkovcu i glasaćemo misleći na svoj grad a ne po partijskoj pripadnosti. Rudnik treba kategorično odbaciti zbog žive i ostalih štetnih materija. Mislimo da se ugrožava život, bezbjednost građana Mojkovca. Podnošenje ove inicijative ne smanjuje odgovornost DPS-a jer ste to trebali da uradite dok ste bili na vlasti. Rudnik je za Mojkovac karta u jednom pravcu. Ja sam bio u Majdanpeku i Boru, to su ruševine i od gradova i od ljudi. Možete li podići ruku da se ruši nečija kuća da se prekopava po kostima Mojkovačkih junaka. Za mene je Mojkovac i grob i kolijevka", istakao je Đurović.

Mijo Jokić iz Ujedinjene Crne Gore kazao je da je taj politički subjekat prvi otvoreno tražio referendum.

"Ovo je pitanje teško za sve građane. Puno je građana protiv. Ima onih koji bi otvorili rudnik jer se iseljavaju građani zato što nemaju posla", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније