Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić, Portal RTCG ]

18. 10. 2023. 06:30 >> 06:50
2

MASOVNE ZLOUPOTREBE

Drva za ogrijev preprodaju na Kosovu

Uredba Uprava za šume po kojoj se drvo za ogrijev može prodavati po cijeni od samo devet eura po kubiku, u Rožajama se masovno zloupotrebljava. Ova drva prve klase završavaju na pilanama u tom gradu ili se izvoze na Kosovo.

To tvrde neki od poznavaoca ove problematike iz Rožaja koji su se javili Portalu RTCG. 

Oni mole da se ove informacije prenesu Nacionalnom timu za borbu protiv korupcije koje je nedavno označilo planinu Jelovicu kod Berana i Rožaje kao mjesta gdje ima najviše zloupotreba i krađe šume.

„Ono što bih ja sugerisao je to da se javnosti stavi na uvid spisak građana koji su dobili drvo po toj cijeni. Zašto se taj spisak krije? Na njemu ima i poznatih ljudi i funkcionera. Ali to drvo ne završava u ugrijev, već se na račun njega sječe prva klasa i preprodaje“, tvrdi taj sagovornik Portala RTCG.

On poziva da se izađe na teren i prokontrolišu, kako tvrdi, odjeljenja Kočine, Kacuber, Nurkovići i odjeljenje broj 14.

"Na tim lokacijama u toku je opšta akcija sječe na račun ogrijevnog drveta, a siječe se drvo najbolje klase. Odakle je tamo čekić i doznaka“, pita taj sagovornik.

On tvrdi i da u Rožajama postoje firme koje nemaju nikavog ulaznog papira za robu, a bave se izvozom.

"Odakle im papiri za izvoz drveta na Kosovo, za Srbiju i Albaniju, ako nemaju papire za ulaz robe. Ja vam mogu reći koja je to firma, ali to nije moj posao. Neka se država sa time pozabavi“, kaže ovaj sagovornik iz Rožaja.

Prema njegovim riječima na ovaj način, odnosno na račun ogrijevnog drveta, godišnje se ukrade od deset do petnaest hiljada kubika šume najbolje klase.

„Znamo i ko to radi. I to možemo javno reći. Imamo i spisak građana koji su dobili drvo na račun ogrijeva, i to možemo staviti na uvid javnosti. Ali, da ne bi mi to radili, neka to učine oni koji su poveli najavili i poveli borbu protiv šumarske mafije“, kazao je sagovornik Portala RTCG iz Rožaja.

Ranije se više udruženja građana sa sjevera Crne Gore obratilo se Portalu RTCG tvrdeći da su prema trenutnim cijenama ogrijevna ogrijevna drva za mnoge stanovnike ne samosjevera, već čitave država, postala nerješivi problem, a cijene dostižu maksimum u odnosu na prethodne godine.

Sagovorik iz Rožaja ističe da se u tom gradu ogrijevno drvo trenutno nudi po cijeni od devedeset eura za kubik.

"U Rožajama grejna sezona je odavno počela i traje dugo, i ne možete je čekati bez makar trideset metara drva. Sad vi vidite kako jedan prosječan građanin, sa minimalnom platom ili penzijom, može obezbijediti trideset metara drva po devedeset eura. To je 2.700 eura, sa mo za ogrijev“, kaže taj Rožajac.

On ističe da upravo zbog toga i zbog ukazuje na zloupotrebe sa ogrijevnim drvetom koje Uprava za šume opredjeljuje po cijeni od samo devet eura po kubiku.

"Ko je taj ko dobija ogrijevno drvo po toj cijeni. Po toj cijeni, odnosno cijeni uvećanoj za  troškove sječe i vuče, drvo ne stiže do onog do koga treba. Za Rožaje se svake godine odredi oko tri hiljade kubika drveta za te namjene za građane, a na račun toga se posječe tri do pet puta više, i to najboljeg drveta“, kaže taj sagovornik.

On je uputio poziv državnim organima da obiđu lokacije koje je naveo i da se ovoj vrsti korupcije i krađe šume mora stati na kraj, jer ispaštaju građani Rožaja.

"Dokaz za to je i činjenica da se to drvo ne sječe na metar, veće kao drvni sortiment na četiri metra“, ističe ovaj stanovnik Rožaja.

Vlada Crne Gore, odnosno Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije najavio je oštru borbu protiv šumarske mafije.

Nedavno su obišli i planinu Jelovicu kod Berana, a više građana Rožaja uputilo je poziv da dođu i u ovaj grad i da im ustupe podatke koje imaju u vezi sa teškim zloupotrebama u šumarstvu.

Sagovornici iz ovog grada se slažu sa predlogom Udruženja drovoprerađivača Plav da je neohodno umjesto pličice uvesti bar-kod za svako drvo posječeno u šumi, na osnovu koga bi se na svakom mjestu, i na krajnjoj destinaciji, znalno njegovo porijeklo.

Smatraju da bi se na ovaj način spriječile i zloupotrebe sa drvetom koje je namijenjeno za ogrijev građana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније