Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Portal RTCG ]

15. 09. 2023. 06:46 >> 17:51

BERANE

Dokumentaciju Atlas banke uništili bez znanja radnika

Stečajna uprava Atlas banke, filijale u Beranama, nije konsultovala niti angažovala nikoga od starih radnika ove filijale prilikom otuđivanja i uništavanja, vrijedne dokumentacije, što je moralo biti učinjeno. To tvrdi jedan od bivših radnika ove filijale, koji nije želio da mu se pominje ime, i koji je postavio pitanje zakonitosti čitavog tog posla selektovanja ili uništavanja arhivske građe.

"Postojala je zakonska obaveza da se formira komisija od Državnog arhiva i radnika banke koji bi utvrđivali vrijednost dokumentacije. Kako neko ko dođe iz Podgorice može da zna šta je tu vrijedno, a šta nije", kazao je ovaj bivši službenik Portalu RTCG.

"Iz stečajne uprave ranije su saopštili da sva poslovna dokumentacija zatečena u ranijoj organizacionoj jedinici banke Berane i za koju postoji obaveza čuvanja u skladu sa propisima i sa Listom kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja u Atlas banci AD Podgorica u stečaju broj 01-3-6707, na koju je Državni arhiv Crne Gore dao saglasnost broj 02-20-63 dana 19.jula 2019. godine, izmještena iz Berana i arhivirana kod ovlašćenog pravnog lica, društva sa ograničenom odgovornošću za špediciju, informatički inžinjering i usluge arhiviranja "Knjaz" Podgorica, sa kojim Atlas banka AD Podgorica u stečaju ima potpisan ugovor o poslovnoj saradnji.

„Ostala bezvrijedna, pohabana ili potpuno oštećena papirna dokumentacija, koju su pretežnim dijelom činile razne publikacije, službeni listovi, neupotrebljiv kancelarijski materijal (registratori, papirni i PVC omoti, koverte i sl.), marketinški materijal (flajeri, posteri i sl.), blanko obrasci sa oznakom banke i sl., je uništena na licu mjesta i deponovana u skladu sa ekološkim propisima“, kazali su tada iz stečajne uprave Atlas banke.

Bivši službenik je Portalu RTCG dostavio fotografije i video zapis na kojem se vidi kako je sa zadnje strane zgrade Atlas banke u ovom gradu parkiran komunalni kamion, i kako dvojica radnika u paketima izbacuju razni pisani materijal.

Video zapis je, kako je kazao, tada napravio jedan od bivših deponenata ove banke koji se tu slučajno zatekao, i na snimku se čuje kako govori „eto gdje završi moja banka, u kontejneru, poslaću ovo Dušku (Kneževiću) da vidi“.

Objašnjava da je ova banka, prije nego je pristupila Atlas sistemu, bila preteča svih banaka u Beranama, i da je u njoj čuvana sva dokumentacija svih bivših privrednih preduzeća još iz vremena SFRJ, koja su i izgradila sadašnje zdanje.

"Ova zgrada je izgrađena 1974. godine od sredstava gradske privrede, koja je u to vrijeme bila treća u Crnoj Gori. Tada je postojala samo ova banka. Ta banka se poslije rata zvala Komunalna banka Ivangrad, Andrijevica i Plav. Zatim je mijenjala ime u Osnovnu banku, potom u Montenegro banku. 1992 godine se izdvojila iz sistema Montenegro banke i tada je formirana Beranska banka. Beranska banka je 2003. godine pripojena Atlas banci“, kaže taj službenik.

Prema njegovim riječima u ovoj banci je čuvana sva vrijedna poslovna dokumentacija iz tog dugog perioda.

"Stečajna uprava je mogla sa građom poslije 2003. godine da radi šta god želi. Ali bilo kakvu dokumentaciju iz ranijeg perioda morali su da predaju državnom Arhivu“, smatra ovaj službenik.

On vjeruje i da u registratorima ima vrlo vrijedne dokumentacije, tako da ni oni nisu mogli biti tek tako uništeni.

"Sve to je urađeno potpuno netransparentno, i zato ostaje sumnja u to što je činjeno poslije uvođenja stečaja. Nekima od nas su i lične stvari ostale u zgradi, na radnim stolovima. Toga dana, odmah po završetku radnog vremena, pojavilo se novo obezbjeđenje, zaključali su vrata, i više niko od nas starih radnika nije mogao da uđe u zgradu“, kaže taj bivši službenik.

Prema informacijama do kojih je došao došao naš portal, u jednom od sefova Atlas banke u Beranama u trenutku uvođenja stečaja, nalazio se i kilogram zubarskog zlata koje je bilo vlasništvo Fonda zdravstva.

"Vrijednost tog zlata bila je oko pedeset hiljada eura", tvrdi naš sagovornik.

Gdje je mogao završiti taj kilogram zlata, do danas nije jasno, jer su iz stečajne uprave ranije saopštili da su svi sefovi u ranijoj organizacionoj jedinici banke Berane bili slobodni, odnosno  oslobođeni od sadržaja.

Portal RTCG nije mogao doći do odgovora kada je posljednji put Državni arhiv izuzimao građu iz Atlas banke u Beranama.

To bi, smatraju radnici, bilo značajno znati zbog činjenice i odgovora na pitanje da li su ostali tragovi poslovanja beranske, odnosno ivangradske privrede, kada je ovaj sjeverni grad bio treći po razvijenosti u Crnoj Gori.

Osim jednog dijela manjeg dijela u prizemlju koji koristi Ministarstvo unitrašnjih poslova i dvije kancelarije finasnijske policije na spratu, ova vrijedna zgrada u centru Berana propada i zarasta u šiblje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније