Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

13. 01. 2024. 22:33 >> 23:21

NAJLJEPŠA PRIČA EURA

Senzacija u Berlinu: Farska ostrva uzela bod moćnoj Norveškoj

Reprezentacija Farskih ostrva najprijajtnije je iznenađenje na Evropskom prvenstvu, možda i svih vremena, nakon što je moćnoj selekciji Norveške uzeli bod u duelu koji će ući u anale evropskog i svjetskog rukometa.

Utakmica u kojoj je ova mala nacija, koja se mahom bavi ribarstvom cijelo vrijeme bila ravnopravan duel partner ekipi koja je jedan od favorita za medalju, a koja će nakon večerašnje utakmice strijepiti za prolazak dalje.

Tek nešto više od 50.000 broji populacija Farskih ostrva (otprilike kao broj stanovnika Nikšića), a dovoljno o tome govori podatak da je kompletna nacija mogla da stane na tribinama stadiona u Dizeldorfu na otvaranju EP na kojem je inače bilo oko 55.000 gledalaca.

To im ipak nije smetalo a u Njemačkoj uz domaćina imaju najvatreniju podršku od 5.000 navijača, ili deset odsto cjelokupne nacije.

Interesantno današnji uspjeh su nagovjestili 2018. godine u Crnoj Gori kada su na debiju selektora Zorana Roganovića u kvalifikacijama za Evropsko prvensvo odigrali 24:24 sa našim "lavovima" i to su vodili dobar dio meča (nakon prvog poluvremena je bilo +5 za Farane).

Tim koji predvodi danski trener Bredsdorf, igrao je kao u transu, od golmana Jakobsena koji brani u lokalnom timu F17, preko bekova Elefsena Skipagotua (igrač Kila) i Olija Mituna (Savehof), desnog krila Teiguma (Fuhse Berlin).

Večeras je izgledalo da će da bude samo jedna priča o srčanosti male nacije protiv velikih, ali po receptu većih sjevernih otrvskih komšija iz Islanda koji su juče u pola minuta nadoknadili dva gola zaostatka protiv Srbije, tako su i oni vjerovali do kraja, i sjajni Skipagotu, koji je prvo ukrao loptu, a onda izborio sedmerac.

Ovaj 21-godišnjak je odlučio da preuzme odgovornost, nije se uplašio sjajnog golmana Torbjorna Bergeruda i loptom koja je išla preko 116 km/h je pogodio za erupciju oduševljenja u Berlinu, i to ne samo djela gdje su bili njihovi frenetični navijači.

Hrabra igra Farskih ostrva oslikava se u njihovoj igri sedam na šest (bez golmana), kojom su u prvom kolu močile bivše viceprvake Evrope Slovence (na kraju izgubili 32:29) koji su danas bez problema pobjedili Poljsku 32:25.

San Farskih ostrva se nastavlja. Moraju da pobijede Poljsku u posljednjem kolu i navijaju za Sloveniju u duelu sa Norveškom kako bi osigurali prolazak dalje.

Hrabra igra debitanta protiv rukometnih divova može da bude recept i za veće reprezentacije, ali takođe male kao što je i naša Crna Gora. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније