Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

12. 04. 2024. 17:14 >> 17:14
Čitaj mi:

SARADNJA SA DRUGIM ZEMLJAMA

Norveška spremna da prizna palestinsku državu

Norveška je spremna da prizna palestinsku državu u saradnji sa drugim zemljama, izjavio je danas norveški premijer Jonas Gar Stjore u prisustvu španskog kolege Pedra Sančesa koji se zalaže za takvo priznanje.

"Norveška je spremna da donese odluku o priznanju palestinske države. Ta odluka mora biti donijeta na osnovu vremena i konteksta, u bliskoj saradnji sa zemljama istomišljenika. Nijesmo postavili konkretan datum", rekao je Stjore u Oslu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sančesom.

Norveški parlament usvojio je u novembru predlog kojim se od vlade traži da bude spremna da prizna nezavisnu palestinsku državu.

Norveška je takođe bila domaćin prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora početkom 1990-ih, kada je postignut dogovor, koji nije sproveden, o mirnom suživotu između dvije nezavisne države.

Španski premijer je ove nedjelje krenuo u obilazak Poljske, Norveške i Irske kako bi razgovarao o "potrebi da se krene ka priznavanju Palestine".

"Španija je javno posvećena priznavanju palestinske države, što je prije moguće, kada za to budu bili odgovarajući uslovi i na takav način da ima najjači mogući pozitivan uticaj na mirovni proces", rekao je Sančes u Oslu.

Prema pisanju španskih medija koji su Sančesa pratili na prošlonedjeljnoj turneji u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru, premijer Španije je tada pomenuo kraj juna kao mogući datum za priznavanje Palestine.

"Pozdravljam inicijativu premijera Sančesa da konsultuje zemlje istomišljenice u cilju jačanja koordinacije, a mi ćemo tu koordinaciju pojačati u narednim nedjeljama", rekao je norveški premijer.

Sančes je inače veoma kritičan prema stavu izraelske vlade na čelu sa Benjaminom Netanjahuom od početka sukoba u Gazi.

Rat izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas počeo je 7. oktobra u Pojasu Gaze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније