Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Л.В.

03. 11. 2023. 12:10 >> 12:14

U 69. GODINI

Preminuo Volter Dejvis legenda Finiks Sansa

Volter Dejvis, legendarni NBA košarkaš, preminuo je danas u 69. godini živita.

Bivši peti pik NBA drafta 1977. godine sovju karijeru usko veže za Finiks Sanse gdje je proveo 11 sezona, i gdje je i dan danas najbolji strijelac u istoriji franšize.

Več u ruki godini imao je prosjek od 24.2 poena po utakmici što mu je donijelo nagradu za najboljeg Rukoja godine, kao i članstvo u drugoj petorci NBA lige.

U prvoj deceniji imao je šest puta u prosjeku preko 20 poena po utakmici i isto toliko puta je dobijao poziv za All star utakmiu.

Njegov rekord je i dan danas na snazi kada je 25. feburara 1983. godine ubacio 34 poena bez prethodno promašenog šuta.

Ubacio je 15 prvih pokušaja, i četiri slobodna bacanja, a savršenu utakmicu je pokvario na 55 sekundi do kraja kada je prvi i jedini put promašio na toj utakmici.

U sezoni 83/83 predvodio je Sanse do finala Zapadne konferencije, gdje su ih na kraju izbacili Šoutajm Lejkersi.

Nakon 11 godina bio je uvučen u skandal sa narkoticima njegove ekipe, gdje mu je bilo ponuđeno da svjedoči protiv svojih saigrača, u zamjeni za novi ugovor i za malu suspenziju.

Odbio je to, i već naredne sezone Sansi su mu dali novi ugovor sa duplo manje novca, što je odbio, da bi kasnije potpisao za Denver Nagetse.

U Koloradu je proveo četiri sezone, prije nego što je potpisao za Portland Treil Blejzerse, gdje je odigrao samo 32 utakmice prije nego što se ponovo vratio u Denver, gdje se i penzionisao 1992. godine.

Ostaće upisano da mu je falilo 479 poena u karijeri da dođe do cifre od 20.000.

Nakon što je radio kao prezenter u Denveru, i skaut u Vašingtonu, "pomirio se" sa ekipm Sansa. Dres sa brojem "6" je povučen iz upotrebe u Arizoni, a 2004. godine mu je dat timski "prsten" časti.

Na internacionalnom nivou ima zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Montrealu 1976. gdje je u finalu ekipa SAD-a bila bolja od SFRJ 95:74.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније