Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

10. 04. 2024. 09:15 >> 09:15
Čitaj mi:

LIGA ŠAMPIONA

Savićev Atletiko spreman za okršaj sa "Milionerima"

Nakon prvog kola osmine finala u kojoj je Atletiko Madrid preživio pravu kanonadu na "Đuzepe Meaci" i na kraju u Madrid prenio samo jedan gol zaostatka, niko se nije nadao da "Jorgandžije" imaju ikakve šanse protiv prošlogodišnjih finalista Lige šampiona.

Međutim nikada ne treba podcijeniti ratnički duh i borbeni gen Dijega Ćola Simeonea koji je protkan već deceniju u crveno-bijeloj strani Madrida.

Čak i kada je u revanšu Inter poveo golom DiMarka, nisu se predavali i na kraju poslije penal serije prošli dalje sa, možemo i subjektivno i objektivno da tvrdimo doktorskom disertacijom "kako čuvati najpotentniji napad Serije A", u potpisu našega Stefana Savića.

Atletiko je tako ponovo među osam najboljih ekipa Evrope, čak treći put u posljednjih pet sezona najelitnijeg klupskog takmičenja.

Istina, ni jednom od prethodna dva puta nisu prošli dalje. U čuvenoj "korona" sezoni bolji od njih je bio RB Lajpcig u tada samo jednoj utakmici koja se igrala zbog pandemije, sa 2:1.

Mančester Siti je slavio 2021/2022 minimalnom pobjedom na "Etihadu" 1:0, dok u revanšu nije bilo golova a meč je obilježila na kraju umalo tuča fudbalera dva kluba, pogotovo na relaciji Stefan Savić - Džek Griliš.

Posljednji put kad su preskočili prepreku zvanu četvrtfinale je bilo u sezoni 2016/2017. kada su izbacili Lester a onda ispali od gradskog rivala Reala u polufinalu.

U španskoj ligi Ćolovi puleni su trenutno četvrti ali sa svega dva boda prednosti u odnosu na Atletik Bilbao koji će na krilima pobjede u Kupu kralja sigruno željeti da u preostalih osam kola dođu i do mjesta koje vodi u Ligu šampiona.

Borusija je uslovno rečeno imala "lakši posao" u osmini finala jer su igrali protiv PSV-a. Uslovno lakši, prvo jer PSV igra sjajan fudbal i gaze ka 25 tituli prvaka Holandije, a onda i činjenica da su prošli dalje iz čuvene "grupe smrti" vjerovatno najteže u modernoj eri Lige šampiona gdje su bili sa PSŽ-om, Milanom i Njukaslom i na kraju završili kao prvi.

Opšti utisak je ipak da ekipa Edina Terzića i dalje osjeća gorčinu kraja prošle sezone u Bundesligi, kada su imali sve praktično "nacrtano" da osvoje titulu i detronizuju Bajern i na kraju na svom Vestfalenu nisu uspjeli da slave protiv Majnca i tako su praktično poklonili pehar Bavarcima.

U samom klubu je na snazi reorganizacija, prije svega Hans Joahim Vacke je najavio povlačenje nakon što je dvije decenije sjajno vodio Bord direktora, i od kluba koji je bio na ivici bankrota napravio fabriku talenata i dvostrukog prvaka Njemačke.

U igračkom kadru Borusija se dosta uzda u "posrnulog superstara" Džejdona Sanča koji je ispraćen iz Dortmunda u Mančester junajted uz trube i fanfare, ali je na "Teatru snova" proživljavao prave paralize sna sa Erikom Ten Hagom u uglu sobe.

Sada ponovo bez ogromnog pritiska i sa novom šansom, Sančo liči na onog igrača oko kojeg su se otimali najveći engleski klubovi.

Roster "Milionera" i dalje je krcat mladim fudbalerima, ali su nosioci igre iskusni Marko Rojs, Julijan Brand, kao i Niklas Fulkrug.

Dortmund očekuje i velika borba za jedno od mjesta koje vodi u Ligi šampiona, pošto su trenutno peti u Bundesligi sa istim brojem bodova kao četvtoplasirani Red Bul Lajpcig.

PROPUŠTAJU MEČ:

Atletiko gotovo sigurno neće moći računati na Tomasa Lemara, Memfisa Depaja kao i Vitola. Upitan je i Mario Hermoso.

Dortmund sa druge strane najvjerovatnije neče moći da računa na Donijela Malena, sjajno holandsko krilo koji je ove sezone bio u golgeterskom naboju sa 13 pogodaka do sada u sezoni.

On se vratio nakon problema sa kukom treninzima bio je najavljen u duelu sa Štutgartom u zadnjem kolu Bundeslige, ali zbog "male distrakcije" nije bio u protokolu.

Sa druge strane gotovo sigurno neće biti Remija Benebainija.

DOSADAŠNJI MEČEVI

Interesantan podatak je da u dosadašnjim duelima ova dva kluba nikad nije bio neriješen meč.

Prvi put klubovi su se susreli u sezoni 1996/1997 i tada u grupnoj fazi ekipe su slavile kao gosti. U Madridu je slavio Dortmund sa 0:1, a u Dortmundu Atletiko sa 1:2.

Trebalo je da prođe preko dvije decenije da dvije ekipe ponovo "ukrste koplja" i onda u grupnoj fazi 2018/2019. Borusija je dobila pred svojim navijačima 4:0, ali je Atletiko slavio sa 2:0 na "Vanda Metrpopolitanu".

Podatak koji bi trebao da zabrine "Milionere" je da Atletiko u Ligi šampiona od novembra 2021. godine kada je Milan slavio u grupnoj fazi sa 0:1 nije izgubio meč kući, od čega je slavio u četiri posljednja meča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније