Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

22. 03. 2013. 13:28 >> 13:31

PREKRETNICA

VIDEO: Flasteri i zavoji idu u penziju?

Student njujorškog univerziteta tvrdi da je napravio specijalni gel koji je u stanju da zaustavi i najteže krvarenje, sredstvo koje bi moglo zauvijek u istoriju da pošalje zavoje i flastere.

Dvadesetogodišnji Džoe Landolina kaže da njegov Veti-Gel trenutno zaustavlja krvarenje i zatvara najteže rane poput povreda unutrašnjih organa i glavnih arterija. 

"Za sada ne postoji način da brzo zaustavite krvarenje osim da stavite mnogo gaze na ranu i držite pritisnutim mjesto krvarenja, pa sam došao na ideju da napravim gel koj bi se sipao direktno na ranu i koji bi djelovao istog trenutka tako što što bi učvršćavao tkivo i zaustavljao krvarenje, rekao je. 

Landolina je ovaj gel napravio zajedno sa studentom Isakom Milerom, a sredstvo je zapravo vještačka verzija nečega što se zove "ekstracelularni matriks" koji sačinjava vezivno tkivo životinja i pomaže im u njihovom održanju. 

Za izradu Landolina koristi izvedene biljne polimere koji čine ljudsku kožu i kada se sipaju u ranu oni stvaraju održive polimere koji zapravo podstiču tijelo da prestane da krvari i višestruko ubrzava vrijeme zacjeljenja rane, objasnio je student. 

On je dodao da je izum testirao na pacovima i da je uspio odmah da zaustavi krvarenje glodara, nakon što mu je prerezao džigericu i karotidnu arteriju. 

Nakon eksperimenta sa pacovima on je isti princip primijenio i na komad svinjskog mesa i sve zabiljležio kamerom, kako bi upoznao javnost sa  pronalaskom. 

Na snimku  se vidi kako pravi duboki rez u komadu svinjskog mesa sa kojim je povezana cjevčica iz koje curi prava svinjska krv, prekriva ga gelom iz tube, a krvarenje prestaje skoro istog trenutka. 

Sljedeći potez ove dvojice studenata jeste testiranje ovog preparata na većim živim životinjama, kao što su svinje i ovce pod nadzorom Herberta Dardika, kardiovaskularnog hirurga u Nju Džersiju. 

Mnogi naučnici koj su vidjeli Landolinin snimak su još uvijek vrlo oprezni u vezi sa ovim njegovim otkrićem, a za ovaj gel i njegovu eventualnu primjenu se već zainteresovala američka vojska. 

Ukoliko se ispostavi da je ovaj izum primjenjiv i na ljude, biće to jedna od prekretnica u liječenju krvarenja prouzrokovanih raznim povredama i bolestima, smatraju stručnjaci.(techeblog)


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније