Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ RTS ]

27. 03. 2024. 13:38 >> 13:38
Čitaj mi:

opasni trendovi

Tinejdžeri koriste antiejdž preparate – dermatolog upozorava na posljedice

Stručnjaci strahuju da bi to moglo da ima fizički štetan uticaj na mladu kožu, a zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na djecu koja su opsjednuta starenjem.

 

Osobe mlađe od 15 godina u Švedskoj moraće da imaju saglasnost roditelja za kupovinu proizvoda za njegu kože protiv starenja, jer kako navode tamošnji stručnjaci, društvene mreže i mediji izazivaju potencijalno štetan diktat lepote.

Jedan od vodećih švedskih farmaceutskih lanaca „Hjartat“ prvi uvodi ovakvu vrstu zabrane, a kreme će moći da se kupe ukoliko stanje kože zahtijeva terapiju.

Zapravo, potez je uslijedio nakon izvještaja o „bumu“ njege kože među djecom mlađom od 13 godina u Švedskoj, ali i u drugim evropskim zemljama podstaknutim društvenim mrežama.

Jedan lanac proizvoda za negu kože saopštio je za švedsku nacionalnu televiziju da je između 20 i 40 odsto njegovih kupaca mlađe od 13 godina.

Stručnjaci strahuju da bi to moglo da ima fizički štetan uticaj na mladu kožu, a zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na djecu koja su opsjednuta starenjem.

Ovo jeste tema u Švedskoj, ali i kod nas djevojčice kupuju proizvode koji su prikladniji za njihove majke.

Dr Nevenka Dokmanović, dermatolog, za N1 kaže da nije iznenađena ovim podatkom i da primjećuje veći broj veoma mladih osoba, između deset i 15 godina, u svojoj ordinaciji.

„Dolaze i traže savjet za njegu i rutinu kože. To je nešto što već duže vrijeme postoji, i na nama ekspertima je da upozorimo šta sve loše može da se desi. Sa jedne strane zaista ima mnogo toga lošeg, jer to su obično preparati koji imaju mnogo aktivnih supstanci, poput retinola, različitih voćnih kisjelina koje dovode do hemijskih opekotina. Imala sam i takve slučajeve kod djevojčica od deset, jedanaest godina“, kaže dr Dokmanović.

Sa druge strane, doktorka kaže da postoji i dobra strana u smislu da tako mladi imaju svijest da kožu treba njegovati i štititi od sunčevih zraka upotrebom SPF.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније