Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

T.G. [ b92 ]

29. 03. 2022. 22:52 >> 22:53

DETALJI ISTRAŽIVANJA

Olovo iz benzina uticalo na mozak mladih?

Šokantni rezultati američkog istraživanja pokazuju kako čak polovina odrasle populacije može imati niži IQ zbog štetnih nivoa izloženosti olovu u detinjstvu. U SAD-u je riječ o oko 170 miliona stanovnika, a rezultati se mogu primijeniti i na ostatak svijeta.

Najnovije analize procjenjuju da je izloženost olovnom benzinu prije nekoliko decenija uzrokovala kognitivna oštećenja i pad koeficijenta inteligencije u čitavoj populaciji. Više od 170 miliona Amerikanaca koji danas žive možda je u djetinjstvu bilo izloženo opasnim nivoima olova, što bi moglo uzrokovati probleme u razvoju mozga.

Kako bi odgovorili na složeno pitanje kako je korištenje olovnog benzina tokom više od 70 godina ostavilo trajan trag na ljudsko zdravlje, Aron Ruben i njegovi koautori Majkl Farland i Metju Hauer s Državnog Univerziteta Florida, odlučili su se za prilično jednostavnu strategiju.

Koristeći javno dostupne podatke o nivoima olova u krvi u djetinjstvu u SAD-u, upotrijebi olovnog benzina i statističkim podacima o stanovništvu, utvrdili su vjerovatni doživotni teret izloženosti olovu svakog danas živog Amerikanca.

Iz tih podataka su procijenili uticaj olova na inteligenciju i proračun IQ bodova izgubljenih zbog izloženosti olovu. Istraživači su bili zapanjeni rezultatima.

Potrošnja olovnog benzina naglo je rasla početkom 1960-ih i dosegnula vrhunac 1970-ih. Međutim, ispostavilo se kako je “zdravlje” automobila išlo na veliku štetu naše sopstvene dobrobiti.

Naučnici u studiji sugerišu da bi Amerikanci rođeni prije 1996. sada mogli biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s olovom, kao što je brže starenje mozga.

Kao rezultat toga, Ruben i njegove kolege otkrili su da su svi rođeni tokom te dvije decenije gotovo garantovano bili izloženi pogubnim nivoima olova iz plinova automobila.

Još je začuđujući bio uticaj na inteligenciju: izloženost olovu u djetinjstvu možda je od 1940-ih pa do danas umanjila američki kumulativni IQ za procijenjenih 824 miliona bodova – gotovo tri boda po osobi u prosjeku.

Istraživači su izračunali da su u najgorem slučaju ljudi rođeni od sredine do kasnih 1960-ih mogli da izgube do šest bodova IQ-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније