Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

P.R. [ Anadolija ]

30. 04. 2024. 11:45 >> 11:45
3
Čitaj mi:

PRIZNALI U SUDSKOM DOKUMENTU

Astra Zeneka: Vakcina može izazvati krvne ugruške

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka priznala je u sudskom dokumentu da njena vakcina protiv koronavirusa može da izazove rijetke nuspojave, uključujući krvne ugruške i nizak broj crvenih krvnih zrnaca.

U Velikoj Britaniji pokrenuta je kolektivna tužba protiv Astra Zeneke, tvrdeći da je korišćenje njihove vakcine "CoviShield" dovelo do smrti i ozbiljnih povreda, a traži se i do 100 miliona funti odštete za 50 žrtava, izvijestio je "Independent".

Jedna od tužiteljki tvrdila je da joj je vakcina uzrokovala trajno oštećenje mozga i da ju je ugrušak učinio nesposobnom za rad.

"Covishield" je razvila britansko-švedska kompanija Astra Zeneka u saradnji sa Univerzitetom Oksford i Velikom Britanijom, a proizvela ga je indijska kompanija "Serum Institute of India", jedan od najvećih proizvođača ljekova u svijetu.

Vakcina je korišćena u više od 150 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Indiju.

Neka istraživanja sprovedena tokom pandemije pokazala su da je vakcina 60 do 80 odsto učinkovita u zaštiti od novog koronavirusa. Međutim, istraživanje je pokazalo da vakcina "Covishield" kod nekih ljudi može da uzrokuje krvne ugruške, što može biti opasno po život.

Dok je Astra Zeneka uvijek osporavala te tvrdnje, u jednom od sudskih dokumenata prvi je put priznala da vakcina "može u vrlo rijetkim slučajevima uzrokovati TTS", odnosno sindrom trombocitopenije, koji karakteriziraju krvni ugrušci i nizak broj trombocita kod ljudi.

"Uzrok sindroma je nepoznat", navela je kompanija u sudskom dokumentu, prenosi britanski "Telegraph".

"Osim toga, TTS se može pojaviti i bez bez Astra Zeneka ili bilo koje druge vakcine. Uzročnost će morati biti dokazana stručno", napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da "Covishield" može uzrokovati nuspojave opasne po život.

"Nakon imunizacije ovim vakcinom prijavljen je vrlo rijedak neželjeni događaj nazvan trombotski trombocitopenijski sindrom, koji uključuje iznenadne i ozbiljne slučajeve zgrušavanja krvi povezane s niskim brojem trombocita", napisali su.

Prema Savjetu za međunarodne organizacije medicinskih znanosti, "vrlo rijetke" nuspojave su one prijavljene u manje od 1 od 10.000 slučajeva.

"U zemljama u kojima se SARS-CoV-2 još uvijek prenosi, dobrobiti vakcinacije u zaštiti od COVID-19 daleko nadmašuju rizike", dodao je WHO.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније