Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Izvor: B92 [ I. P. ]

10. 11. 2021. 15:01 >> 15:02
1

ISTRAŽIVANJA

Uskoro vakcina protiv karcinoma dojke?

Klinika u Klivlendu objavila je da pokreće prvo ispitivanje na ljudima vakcine dizajnirane da spriječi trostruko negativan karcinom dojke, koji trenutno ne reaguje na hormonske ili ciljane terapije i može se spriječiti samo odstranjivanjem dojke.

Do sada je razvoj vakcine protiv trostruko negativnog karcinoma dojke bio ograničen na laboratorijski rad i istraživanja na životinjama.

Ispitivanje na ljudima može da počne sada kada je američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) to odobrila.

Dok će ispitivanje uključiti samo osobe koje su preživjele trostruko negativne karcinome dojke u ranoj fazi i koje su pod visokim rizikom od recidiva, istraživači se nadaju da će sljedeću vakcinu dobiti zdrave sobe sa visokim rizikom od bolesti, poput onih sa mutacijama gena BRCA1.

Dugoročno se nadamo da ovo može biti prava preventivna vakcina koja bi se davala zdravim ženama kako bi se spriječio razvoj trostruko negativanog karcinoma dojke, rekao je Tomas Bad, glavni istraživač.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније