Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

26. 12. 2022. 08:06 >> 08:21

PLANIRANO 1200

Držimo te za ruku: Pregledano 945 žena

Projekat Držimo te za ruku - 90 dana besplatnih eho pregleda dojki na teritoriji Podgorice ušao je u završnu fazu realizacije, a iz organizacije kažu da je do prethodnog petka pregledano 945 žena, starosne dobi od 17 do 76 godina. Ustaljeni plan rada doktora Mladena Filipovića, koji lično obavlja sve preglede, garantuje hiljaditu pacijentkinju ove sedmice, dok će krajnji broj pregledanih žena biti oko 1200, saopštili su organizatori.

Kako su saopštili organizatori, najveći broj pregledanih i uopšte prijavljenih žena ima 35-40 godina, ali je takođe iznenađujuće veliki broj onih koje su u dvadesetima pokazale interesovanje za prevenciju.

“Zbog potencijalnog rizika koji je pokazala slika na eho pregledu, još četiri žene su dobile besplatne usluge mamografije u Poliklinici Filipović, od kojih se kod dvije uočio konkretan rizik od oboljenja od kancera dojke, zbog čega će biti podvrgnute biopsiji u narednih par dana”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, do sada nije zvanično pronađen kancer dojke ni kod jedne pacijentkinje, dok je jedna, kod koje je bilo izvjesno da ima karcinom, po sopstvenoj želji nastavak pretraga odradila u Srbiji i nije se javila sa informacijama o svom stanju.

Naime, autorka projekta Milena Đergović sastavila je koristan upitnik sa ključnih 15 pitanja o karcinomu dojke, pomoću kojeg će se lakše i preciznije odrediti prioriteti u načinu motivisanja građanki da idu na redovne preglede. Sa rezultatima ankete i uopšte sa ukupnim podacima o pregledima tokom akcije organizatori će javno istupiti nakon novogodišnjih praznika.

“Kada kažem da mi je ovo najbolja godina u životu, svi me pitaju kako to uopšte mogu da izgovorim, kada sam u ovoj godini otkrila da imam kancer dojke i podvrgla se ne baš tako lakoj operaciji i liječenju. Baš je u tome i suština, otkrila sam kancer na vrijeme, ludom srećom, što mi daje preko 90 odsto šansi za izlječenje i baš zbog toga je moja životna misija da učinim sve što je u mojoj moći da se što veći broj žena barem jednom godišnje pregleda”, kazala je Đergovićeva, kojoj je u martu dijagnostikovan kancer dojke.

Ona je nakon toga riješila da istupi u javnost i bavi se konkretnim koracima za smanjenje fatalnih ishoda od ove bolesti, koji su najčešće posljedica neredovnih pregleda.

“Želim da što više njih, do kojih ova bolest ipak mora da svrati- otkrije da ima problem na vrijeme. Da sve žene znaju da jedino same sebi mogu da stvore ove srećne okolnosti odlaskom na pregled, jer sreća je najveća kada dobijete priliku jednostavno da živite. To samo znaju oni koji su prošli slične stvari kao ja i tu jedino i samo pomaže prevencija. Moja želja je da u Podgorici postoji trajno mjesto, u nekom opuštajućem, urbanom okruženju, gdje će se obavljati besplatni pregledi, do kojih će najlakšom mogućom procedurom doći naše sugrađanke i neću stati dok se to i ne ostvari”, istakla je ona.

Pokrovitelj projekta je Glavni grad, odnosno Sekretarijat za socijalno staranje, dok je generalni sponzor Investiciono razvojni fond. Partneri su DAA Montenegro, tehnička podrška Montimprex, a organizator MIKA PROART.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније