Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix, Objavio: I. P. ]

18. 05. 2019. 08:42 >> 08:42
1

NAUČNICI

Prvi ljekovi protiv raka na tržištu za 10 godina?

Prvi ljekovi na svijetu koji su namijenjeni da potpuno zaustave otpornost ćelija raka na liječenje mogli bi biti dostupni u narednih deset godina, kažu naučnici.


Ovu investiciju od blizu 100 miliona dolara za razvoj ljekova objavio je Institut za istraživanje raka (ICR).

Izvršni direktor ove ustanove Pol Vorkman izjavio je da je sposobnost raka da se prilagodi ljekovima najveći izazov u liječenju. Nova vrsta ljekova mogla bi dugoročno učiniti rak upravljivom i češće izlječivom bolešću, rekao je on.

Istraživači kažu da postojeći tretmani, kao što je hemoterapija, ponekad bivaju neuspješni, jer se najsmrtonosnije ćelije raka prilagođavaju terapiji i tako preživljavaju, što dovodi do recidiva.

"Sposobnost raka da se prilagodi, evoluira i postane otporan na lijekove bili su uzroci velikog broja smrtnih slučajeva od ove bolesti i najveći izazov s kojim smo se suočili u njegovom prevazilaženju", dodao je Vorkman.

On je rekao da Institut mijenja kompletnu paradigmu razmišljanja o raku kako bi se usredsredio na predviđanje načina na koji će se ćelije raka razvijati kako bi se spriječilo da postanu otporne na ljekove, piše BBC.

ICR ima za cilj da privuče dodatnih 20 miliona dolara za svoj novi Centar za otkrivanje droga u svom kampusu u Južnom Londonu, koji ima za cilj okupiti gotovo 300 naučnika iz različitih oblasti.

Naučnici imaju za cilj da koriste nove pristupe, uključujući kombinovane terapije i vještačku inteligenciju da bi predvidjeli i uticali na evoluciju ćelija raka, stvarajući slabosti koje tretmani mogu da iskoriste.

"Vještačka inteligencija i matematičke metode predviđanja imaju ogroman potencijal da uđu u 'glavu' karcinoma i predvide šta će dalje raditi i kako će reagovati na nove tretmane", kazao je dr Andrea Sotoriva.

Istraživači već rade na novim ljekovima koji su dizajnirani da zaustave tip molekula proteina zvanog Apobec, koji je dio imunološkog sistema više od polovine tipova raka.

Vorkman je rekao da će laboratorijska i klinička ispitivanja za nove lijekove trajati desetak godina prije nego što postanu dostupni pacijentima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније