Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

18. 06. 2013. 19:30 >> 19:30

STUDIJA

Brzom hranom do Alchajmera

Ishrana bogata zasićenim mastima i šećerom povećava rizik od Alchajmerove bolest, a nova studija objašnjava i zašto.

Istraživanjem je otkriveno da učesnici koji jedu prerađevine i hranu sa „visokim glikemičkim indeksom“ (poput bijelog pirinča i bijelog hljeba) imaju povećan nivo proteina amiloid-beta u cerebrospinalnoj tečnosti.

Amiloid-beta jedna je od ključnih komponenti moždanog plaka koji se javlja kod obolelih od Alchajmera.

S druge strane, učesnici studije koji su jeli hranu sa niskim procentom zasićenih masti (ribu i piletinu) i hranu niskog glikemičkog indeksa (integralne žitarice) imali su manje tog jedinjenja u cerebrospinalnoj tečnosti.

Ranije studije su pokazale da su loša ishrana, gojaznost i dijabetes povezani sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti.

„Ishrana je važan faktor u održavanju mozga zdravim”, kaže vođa istraživanja Suzan Kraft, profesor medicine na Vejk Forest Medicinskom fakultetu u Njujorku.

Ipak, studija je bila manjeg obima i ispitivala efekte ishrane tokom relativno kratkog perioda – samo mjesec dana.

Zato su naučnici saglasni da je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdilo da amilod-beta zaista izaziva Alchajmerovu bolest.

Takođe, nije jasno da li promjena navika u ishrani obavezno znači i da ljudi koji imaju genetski rizik od Alchajmera neće oboljeti od te bolesti.

S druge strane, poznato je da je hrana bogata zasićenim mastima i sa visokim glikemičkim indeksom opasna i za srce i za mozak, budući da može smanjiti količine insulina u glavnom organu centralnog nervnog sistema.

Naime, smatra se da je insulin uključen u „čišćenje” plaka iz mozga i da se tako bori protiv Alchajmera.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније