Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila: M.M.Lj. [ Super žena ]

13. 10. 2016. 23:52 >> 23:28

LJEKOVITA BILJKA

Peršun čini čuda za organizam

Liječi bubrege, izbacuje toksine iz organizma, smiruje nerve, reguliše probavu, snižava nivo lošeg holesterola – sve to može peršun.

 

Peršun se već vjekovima, sem kao začin, koristi i kao lijek. Porijeklo peršuna je Bliski istok odakle se raširio po Evropi i Americi. Osnovna upotreba peršuna, sem korišćenja kao začina, bila je izbacivanje vode i detoksifikacija tijela. U srednjem vijeku korišćen je za oporavak i osvježenje nakon noći punih vina i masne hrane.

Čaj od peršuna korišćen je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije, te kao lijek za vraćanje materice u normalan položaj nakon poroda. Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege.

Čaj od peršuna sprečava apsorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktično vrši njihovo čišćenje. Ovaj čaj treba piti i pri infekcijama mokraćne bešike kao i pri pojavi kamena u bubregu. Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i liječenju raka debelog crijeva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.

Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje. Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korišćenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete odvisokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje.

Čaj možete koristiti i za smirenje crijeva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti. Peršun je bogat gvožđem pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije. Jedna od jednostvanih, a vrlo efikasnih namjena peršuna jeste i prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svježeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan.

Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate beli i crni luk čiji miris želite neutralisati.

Čaj od peršuna pravi se tako što se svjež ili osušen peršun u količini dvije velike kašike doda u vrelu vodu. Peršun treba da odstoji 5-10 minuta u vodi nakon čega se izvadi. U čaj, kada se ohladi, iscijediti nekoliko kapi limuna i dodati kašičica meda po želji. Čaj možete da pijete kada god poželite, a za već navedene tegobe koristite gadva puta dnevno.

Trudnice ne bi trebalo da piju čaj od peršuna zbog mogućeg štetnog hormonalnog uticaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније